Julgott Foto:Jenny Grimsgård
Foto: Jenny Grimsgård.

Juldrinkar och chokladkorv till advent

Första advent betyder glögg och lussebullar för många. Men ombyte förnöjer tycker kocken Anette Rosvall. Här kommer hennes recept på christmascoctails och julkorv.

Nu för tiden behöver man inte koka glögg själv för att få omväxling. Systembolagets utbud av glögg är enormt och säljer 3,5 miljoner flaskor glögg varje år. Det gör glöggen till en av svenskarnas mest populära drycker. 

Det finns allt ifrån klassisk vinglögg från de stora producenterna, till specialvarianter med roliga smaksättningar från mindre producenter. Många glöggvarianter är kravmärkta och har närodlade eller handplockade kryddor.

Årets Blossa (#76600) är en glögg som man antingen hatar eller älskar, anser Anette Rosvall. Den är som en vacker dam, har en lila flaska och en fin ton av lavendel. Anette tycker att den är godast kall till både mörk och vit choklad, utan russin och mandel. Istället ska man ha lite torkade blåbär i.

En annan glögg är Dufvenkrooks Original (#96009), en rödvinsglögg som är lite starkare, lite vuxnare och som har lite mer kryddigt bett i smaken.

Men variera glöggandet med Christmas Cocktails, tycker Anette Rosvall. Allt som blandas med champange kallas royal. Den här vodkalikören har en julig smak av kanel och har dessutom små guldflingor som gör drinken lite extra julglittrig.

Smirnoff Gold Royal

Ett högt smalt glas fylles med:

  • 4 cl Smirnoff Gold
  • is
  • en skiva apelsin och en kanelstång till garnering

Toppa med mousserande vin, till exempel Pongracz från Sydafrika för 109 kronor (#7628) på Systembolaget.

Rudolph the Gingergread

Nionde december är pepparkakans dag. Denna drink passar fint till de kryddiga smakerna:

  • 30 ml rökig Whisky
  • 15 ml Cherry Heering
  • 15 ml söt Vermouth
  • 15 ml apelsinjuice
  • 10 ml sockerlag
  • grädde

Skaka alla ingredienser utom grädden och sila upp på ett cocktailglas. Lägg försiktigt ett lager lättvispad grädde över drinken och dekorera med krossad pepparkaka.

Mulled wine

Den amerikanska och Brittiska varianten på glögg.

  • 7 dl röd vin
  • 1 dl konjak
  • socker efter smak (cirka 1,5 dl)
  • 2 kanelstänger
  • 3 hela nejlikor
  • 1 tsk malen muskot
  • 1 vaniljstång
  • 1 hel stjärnanis
  • 1 apelsin i skivor
  • 1 apelsin i skivor

Blanda ner alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka i 25 minuter. Smaka av med socker så det blir så sött som du vill ha det. Sila bort kryddorna och servera drycken het i glöggmuggar.

Rocky Road

Vanlig korv i all ära, men kom igen, kan det bli godare än en chokladkorv? Denna korv gifter sig bra med glögg, portvin men även med en kopp helt vanligt kaffe.

  • 50 g smör
  • 125 g mörk choklad
  • 150 g grovt hackade sötmandlar
  •  25 stycken krossade mariekex (eller liknande)
  • ½ dl apelsinmarmelad )
  • 100 g russin
  • ev. 4 msk smarrig konjak
  • garnering
  • florsocker

Börja med att låta russinen ligga och gosa ett litet tag i konjaken. Under tiden smälter du smör och choklad tillsammans i en kastrull och så ner med resten av ingredienserna. Se till att allt blir rejält blandat. In med chokladgröten i kylen ett tag, så det kallnar ordentligt.

Nu ska du rulla korv. Upp med den kalla smeten på en skärbräda och forma en stor korv (Ja, vi erkänner, just i detta läge ser inte det hela så aptitligt ut). Rulla in din lilla korv i plastfolie och skjuts in i kylskåpet över natten!

Nästa dag, när den är kall och hård, rullar du den i florsocker och vips har du en supersnygg chokladvurre.

Lady Rocky Road

En chokladbräck med torkad frukt. Den här är vit och lila och passar så klart utomförträffligt till årets lila Blossa glögg.

  • 800 gram vit choklad
  • 2 msk lavandelglögg
  • 6 dl små marsmallows
  • 3 dl torkade blåbär
  • 1 dl torkade violblad
  • 1 dl torkade tranbär
  • dekorera med
  • några nypor av bären
  • flagad kokos
  • ev lila strössel

Smält chokladen försiktigt och så fort den är flytande tar du av den från värmen och rör ned nästan alla andra ingredienser (spar lite granna till dekorering). Häll massan i en 20x30 cm form och låt godiset stå i kylen i 1 timme tills det har stelnat.

Skär i bitar och servera till lavendelglöggen.

Trevlig advent!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".