Arkivbild: Hasse Holmberg/TT
1 av 2
Arkivbild: Hasse Holmberg/TT
Hanne Höylo Olsen arbetar på förskolan Mullvaden på Södermalm och hon har utbildats av Ersta Vändpunkten i att tidigt upptäcka missbruk. Foto: Julia Brynolfsson/SR
2 av 2
Hanne Höylo Olsen på förskolan Mullvaden har utbildats av Ersta Vändpunkten i att tidigt upptäcka missbruk. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio

Förskolepersonal ska upptäcka missbruk tidigt

Pedagog: Det är som att lägga ett pussel
1:41 min

Personal på Södermalms förskolor ska bli bättre på att upptäcka om barn lever i familjer med missbruk. Den unika utbildningen har lärts ut i ett projekt som drivits av Ersta Vändpunkten.

– Det är som att lägga ett pussel. Det räcker inte att man bara tycker att någon luktar alkohol eller det räcker inte att man bara tycker att barnet är trött eller bara att barnet inte har rätt kläder för rätt årstid, eller alla de här saker som man traditionellt sätt tittar på när man vill veta hur ett barn har det, utan man får lägga ihop alla de här bitarna, säger Hanne Höylo Olsen, som är pedagog på förskolan Mullvaden och som har gått utbildningen.

– Men för att kunna lägga pusslet krävs kunskap, först då vågar man som pedagog ta tag i det som känns svårt, fortsätter Hanne Höylo Olsen.

Hon är en av flera pedagoger som har utbildats i hur man upptäcker ett missbruk, hur man tar hand om familjen och hur man för det vidare till socialtjänsten.

Idag har 65 kommunala förskolor på Södermalm en handlingsplan och rutiner för det. Som enda stadsdel har de också barnombud, det är pedagoger som ska hjälpa skolorna med ny kunskap och stöd.

– Vad finns det för litteratur, vad kan man läsa på innan? Hur kan man stötta personalen i att lita på det de ser, de känner och hur kan de ta upp de här, alltså hur kan de bemöta familjerna, säger Hanne Höylo Olsen, som själv är barnombud för sex förskolor.

Det var mottagningen för anhöriga till missbrukare, Ersta Vändpunkten, som för två år sedan tog initiativ till projektet, som finansierats med hjälp av stiftelser och föreningar.

Bo Blåvarg som är verksamhetschef säger att tidigare var kunskapen om missbruk liten på förskolorna på Södermalm och han hoppas att fler stadsdelar ska ta efter.  

– Vi får ta en stadsdel i taget, men vi hoppas få kontakt med andra stadsdelar och intresse finns redan, bland annat vad gäller barnombuden. Förhoppningen är också att vi kan söka pengar tillsammans med Stockholms stad för att kunna gå vidare, säger Bo Blåvarg, verksamhetschef för Ersta Vändpunkten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".