Jake Gyllenhaal i filmen "Nightcrawler". Foto: AP/Open Road Films/TT
Jake Gyllenhaal i filmen "Nightcrawler". Foto: AP/Open Road Films/TT

Bra biohelg med både ensamma män och tjejgäng

Filmpremiärer 28 november
5:39 min

Björn Jansson sätter betyg på helgens biopremiärer. Bland annat Nightcrawler, om en empatistörd ensling som jagar olyckor och mord i natten.

Nightcrawler är en krypande film där Jake Gyllenhaal spelar Lou Bloom, en arbetslös man som nästan desperat söker arbete, men får nobben överallt. Han snor lite metall och säljer till skroten, men dom vill förstås inte heller anställa honom, en tjuv. Så en natt ser han hur några män filmar en bilolycka och han blir nyfiken. Det går att göra pengar på filmer av olyckor och våld. Och han köper en billig kamera och ger sig ut i natten i sin lilla Simca, och inser snart att ju blodigare ju bättre.

Jake Gyllenhaal gör ett porträtt som skrämmer, det är bra och det är tyvärr nog så här det kan set ut när nyheter ska väcka sensation. Jag ger en fyra till Nightcrawler.

Marieme har en övervakande och hård storebror, och när hon inte kommer in på gymnasiet så bestämmer hon sig för ett uppror. Hon börjar hänga med tre andra svarta och lite tuffare tjejer.

Girlhood heter filmen som tar oss med till Paris förorter, som har en puls och en skön fart. Åtminstone så länge vi har Marieme i gänget. En bit in i filmen vill hon överge också dom. Vi är inte bortskämda med filmer där unga svarta tjejer står i fokus, och det gör den här filmen extra intressant… och den är skönt berättad. Jag ger en fyra till Girlhood som blev juryns val som bästa film på Stockholms filmfestival i år.

Michael Nyqvist dyker upp i den franska filmen En tripp till Paris, och dyker upp är nog rätt ord. För det handlar om ett par, där hon spelad av Isabelle Hupert, tröttnat på sin lite gråe man och reser till Paris. Och där uppvaktas hon av dansken Jesper, som spelas av Micke Nyqvist. Men det sker en bra bit in i filmen. Före det får vi möta henne och mannen på gården, vi får se en kalv födas och hon lockas av en yngre man som hälsar på i grannhuset... och efter det blir lockelsen att resa till Paris stor. En tripp till Paris är en film som lunkar på, har en viss charm men tar inga stora grepp om känslorna. Mitt betyg blir en trea.

Flugparken är också en film med en osäker man i huvudrollen. Här är det den före detta hockeyspelaren Kristian eller Kille som han kallas av kompisarna. Han har haft sin tid i strålkastarljuset, nu längtar han efter familj och barn. Och när hans bäste vän försvinner så står han där redo att ta hans plats.

Kille är osäker, han vill höra till men ju längre filmen går desto mer anar man att han bär på en hemlighet som inte är särskilt sympatisk. Flugparken är Jens Östbergs debutfilm och den är bra, jag ger den en stark trea i betyg. Den oroar och skildrar en ganska vanlig småstadsvardag med halvfärdiga nybyggen och dagishämtningar. Och osäkerheten om hur man ska nå det där man vill nå.

Robert Downey Jr gör en roll som han kan, vasstungad och säker, som advokat i The Judge. En dag i rätten får han besked att mamman avlidit och han åker till sitt barndomshem, där han inte varit på många år. Och han bävar inför mötet med pappan den lilla hålans välkända domare - The Judge.

Robert Duvall gör pappan och att se dom två är en fröjd för den som gillar bra skådespelare. Och bra skådespel bjuds vi på i två timamr och tjugo minuter. För det är inte bara familjen och en gammal flickvän Downey Juniors Hank Palmer möter i filmen, han tvingas också ställa upp som försvarsadvokat åt sin åldrande pappa som han har så svårt för, Duvalls Judge Joseph misstänks nämligen för ett mord.

Det är sevärt skådespel i the Judge, en spännande historia också. Tyvärr så har man lagt in en del lustigheter i handlingen som känns på gränsen och drar ner allvaret. Men mitt betyg blir i alla fall en fyra, en inte så stark fyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".