Förskolan Ädelstenen i Östberga i södra Stockholm. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio
1 av 4
Fortfarande stiger vattenånga ur förskolan Ädelstenen i Östberga. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio
Förskolan Ädelstenen i Östberga. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio
2 av 4
Förskolan Ädelstenen i Östberga brann måndagen den 24 november. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio
Spår efter en bilbrand i Östberga. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio
3 av 4
Spår efter en bilbrand i Östberga. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio
Karin Solberg, informationsansvarig vid söderorts polismästardistrikt. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio
4 av 4
Karin Solberg, informationsansvarig vid söderorts polismästardistrikt. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio

Östbergabor uppmanas att vandra i området

Öppet möte ordnas för att diskutera situationen
1:48 min

Polisen uppmanar boende i Östberga i södra Stockholm att vandra i stadsdelen. Den senaste veckan har flera bilar brunnit och en förskola har förstörts i en brand.

Efter den senaste veckans oroligheter i Östberga i Älvsjö i södra Stockholm uppmanar polisen boende att vandra i stadsdelen. I måndags förstördes en förskola i en brand och under veckan har det varit flera bilbränder i området.

– Efter att det varit lugnt en lång tid i Östberga så ser vi nu att det är i ett geografiskt avgränsat område som det här sker. Vi tittar på om det är någon frustrerad person som går runt eller om det är någon som får en kick av att tända på fordon och hus, säger Karin Solberg, informationsansvarig vid Söderortspolisen.

Har man några misstänkta i nuläget?

– Exakt hur vi ligger till i utredningsläget är ingenting jag närmare kan gå in på, säger hon.

Förskolan Ädelstenen var nyrenoverade och blev totalförstörd. Branden misstänks vara anlagd, men ännu är ingen gripen misstänkt för mordbranden.

På förskolan gick 80 barn som över en natt blev utan barnomsorg. Nu säger förskolechef Ylva Mård till radio Stockholm att man från och med tisdag nästa vecka kommer att kunna erbjuda nya platser till alla barn, även om det blir på ett par olika förskolor. Några av barnen kommer att få gå i Stureby en tid framöver.

Polisen ser mycket allvarligt på oroligheterna i Östberga och kommer under helgen att förstärka sin närvaro i stadsdelen.

– Nu under helgen kommer vi att finnas i närområdet. Det är samverkan som gäller tillsammans med stadsdelen och andra frivilligorganisationer. Här hoppas vi på att även unga och vuxna är ute och rör sig i sitt område. Det här är ju inte ett tillstånd som gemenen man i Östberga vill ha, att det då och då uppstår bilbränder eller det som hände med förskolan, säger Karin Solberg.

På tisdag kommer polisen och stadsdelen hålla ett öppet möte för de boende i området. Mötet hålls i Östberga skola.

– Vi har ett informationsmöte där man kan komma till tals och diskutera den situationen som varit den gångna veckan i Östberga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".