Vårdpersonal och en patient på akutmottagningen på Danderyds sjukhus Foto Bertil Ericson / SCANPIX
1 av 2
Vårdpersonal och en patient på akutmottagningen på Danderyds sjukhus Foto Bertil Ericson / SCANPIX
Märit Halmin, narkosläkare på Danderyds sjukhus. Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Radio Stockholm
2 av 2
Märit Halmin, narkosläkare på Danderyds sjukhus. Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Radio Stockholm

Kritik mot styrningen av sjukhusens ekonomi

Forskare: Alltför hård kontroll kan få motsatt effekt
1:59 min

Politikerna måste sluta detaljstyra vården i länet, menar flera kritiker. Vid ett möte idag vill de styrande politikerna ha besked om hur sjukhusen ska vända de stora underskotten.

– Alltför hård kontroll kan få motsatt effekt. Politikerna måste lita på att de vårdanställda vet vad de gör, säger Hans Winberg, forskare på den opolitiska tankesmedjan Leading Health Care.

– En mindre detaljerad styrning kan bli mycket bättre på sikt. Det ger vården möjlighet att själv komponera ihop de resurser som behövs. Det blir inte så lågt i tak helt enkelt, säger Hans Winberg.

– Egentligen är det inte så viktigt om det är politikerna eller vården som bär skulden till sjukhusens minussiffror. Jag tror vi har gått fel för länge sen i de kontrollsystem som finns, vi behöver backa nu och tänka om, säger han.

Det system för att styra hur pengarna används inom vården på sjukhus heter DRG, som står för DiagnosRelaterade Grupper, ett oerhört invecklat system med nästan 1000 olika behandlingskoder.  Det används för att å ena sidan att se till så att behandlingen av olika sjukdomar och diagnoser ersätts på ett likadant sätt överallt i vården - kort sagt  sjukhusens inkomst.

Å andra sidan är det ett sätt för politiker och tjänstemän att få kontroll över vart pengarna går så de används där de ska. 

– Men nyttan kan verkligen diskuteras, menar många kritiker i vården.

Massor med tid går till en otrolig byråkrati och pappersarbete - inte till vård av patienter och inte till att hålla sängplatser öppna, och det gör att sjukhusen går med förlust. Det är ju vård man får ersättning för.

Märit Halmin är narkosläkare på Danderyds sjukhus och reagerar starkt på hur vården styrs idag - där ekonomi och produktivitet väger tyngst.

- Vi måste bort från att värdera vården i kronor och ören, sjuka människor är inte som trasiga bilar. Det skapar ett inhumant system, som genomsyrar allt och kräver enormt mycket kontroll samtidigt som det är stor brist på förtroende mellan oss yrkesutövare och politiker och beställare, säger hon.

Men i likhet med forskaren Hans Winberg är Märit Halmin också inne på politikerna behöver släppa på den hårda detaljstyrningen av vården.

– Jag tror det är väldigt viktigt att professionerna inom vården blir mycket mer delaktiga i utformandet av hur vården ska styras och organiseras.

– Vår yrkesetik säger att de med störst behov av vård ska priorteras framför de med mindre behov. Så ser det inte ut inom vården idag, säger narkosläkaren Märit Halmin till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".