Sluten sjukhusvård en förlustaffär. Foto: BERTIL ERICSON / TT
Sluten sjukhusvård en förlustaffär. Foto: BERTIL ERICSON / TT

Politiker vill ge sjukhusen mer inflytande över ekonomin

"Vi behöver styra mindre - och tänka om"
1:11 min

Socialdemokraten Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd, anser att politikerna i landstinget detaljstyr ekonomin på sjukhusen alldeles för mycket och vill se en ändring.

I P4 Radio Stockholm hävdade under måndagsmorgonen både forskare och läkare att systemet att styra ekonomin i vården behöver förändras - och att politikerna måste lita mer på att de vårdanställda sköter sitt jobb.

Den åsikten delar oppositionslandstingsrådet, socialdemokraten Erika Ullberg.

– Vi politiker detaljstyr alldeles för mycket, det tar för mycket arbetstid och det bidrar till sjukhusens minskade inkomster sägfer hon.

Hur pengarna används inom vården på sjukhus mäts med ett oerhört invecklat system som heter DRG, DiagnosRelaterade Grupper, det kunde vi berätta i Radio Stockholm i morse.

För politiker och tjänstemän är det ett sätt att få kontroll över vart pengarna går. Men baksidan av medaljen har blivit massor med byråkrati och pappersarbete som upptar en stor del av de vårdanställdas. Det minskar i sin tur tiden för vård av patienter och möjligheterna att hålla sängplatser öppna, och därför minskar också sjukhusens inkomster.

Inom landstingspolitiken börjar nu tankar på annorlunda styrning av vården dyka upp - tankar präglade mer av samförstånd än av misstroende och kontrollbehov. Socialdemokratiska  oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg anser att en förändring är viktig ockh angelägen.

– Proffs ska få vara proffs. De som är duktiga på en sak sk få syssla med det. Sjukhusledningarna behöver större frihet att lägga upp vården utifrån patienternas behov, och det där får inte politikerna detaljsstyra för mycket ikring, säger Erika Ullberg till P4 Radio Stockholm.

Sjukvårdslandstingsrådet, moderaten Marie Ljungberg Schött, med ansvar för akutsjukvården, är inte främmande för att ändra styr- och kontrollsystemet, om det skulle visa sig vara den bästa lösningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".