Häktet i Flemingsberg i Huddinge i södra Stockholm. Arkivfoto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Foto: TT.

Vakt dödades på häktet - chefer inför rätta

"Har reviderat och förtydligat våra rutiner"
2:31 min

En kvinnlig vakt dödades av en intagen hösten 2011. Idag börjar rättegången mot kvinnans chefer.

– Vi är duktiga på att göra riskbedömningar, men däremot var vi inte riktigt lika duktiga på att verkligen säkerställa att all personal fick kunskap om riskbedömningarna, säger Susanne Wedin, Kriminalvårdens chef i Stockholmsregionen.

Det var under en promenad den tredje oktober 2011 som den 24-åriga kvinnan vaktade den häktade 28-årige mannen, som var bedömd som farlig. Vid ett tillfälle blev hon tvungen att vända ryggen mot honom för att öppna en dörr.

Då överföll 28-åringen henne och misshandlade henne till döds. Tingsrätten dömde 28-åringen till livstids fängelse för mord. Straffet fastställdes senare av hovrätten.

I somras väcktes åtal mot tre kriminalvårdschefer för arbetsmiljöbrott för att "uppsåtligen eller av oaktsamhet" ha åsidosatt arbetsmiljölagen och inte gjort tillräckligt för att förhindra att en olycka skulle kunna ske och därigenom ha orsakat den 24-åriga kvinnans död.

Enligt åtalet var vårdaren inte informerad om den 28-årige mannens status som farlig, vilket innebar att hon inte skulle ha vaktat honom ensam. Åklagaren menar också att hon saknade tillräcklig skyddsutrustning. Till exempel hade hon varken pepparsprej eller batong.

I åtalet beskrivs hon som "uppenbart fysiskt underlägsen den intagne". Kriminalvårdscheferna anklagas också för att ha underlåtit att göra kontinuerliga riskbedömningar, och ordna miljön och promenadrutinerna på ett sådant sätt att vårdaren aldrig skulle ha behövt vända ryggen mot 28-åringen.

Kriminalvårdens regionchef i Stockholm, Susanne Wedin, säger att Kriminalvården i dag har skärpt rutinerna för säkerhets- och riskbedömningar.

– Vi har reviderat och förtydligat våra rutiner och instruktioner, just för att säkerställa att all personal på häktet har aktuell information om alla intagna. Jag kan försäkra att vi gjort allt vi kan för att i möjligaste mån förhindra att något sådant här kan ske igen.

Rättegången inleds på Södertörns tingsrätt i dag och kommer att pågå i knappt två månader. Cheferna som åtalas är fortfarande anställda inom Kriminalvården fast ingen av dem jobbar kvar på häktet i Huddinge.

Per Sunneborn är avdelningsorförande för kriminalvården på fackförbundet ST och han säger att anställda inom Kriminalvården är mer på sin vakt i dag och mer riskmedvetna.

– Du kan inte ha ett arbete där du går omkring och känner ständig oro, det fungerar inte. Jag tror att alla gör precis allt de kan för att förhindra att något sådant här skall kunna hända, säger Per Sunneborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".