Polisavspärrning i trappuppgång. Foto: Roger Vikström/TT
Arkivbild. Foto: Roger Vikström/TT

Dömd för mord på vårdare i Tullinge

Den 22-årige man som knivhögg en vårdare till döds i Tullinge i Botkyrka döms för mord, till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Södertörns tingsrätt skriver att 22-åringen visat synnerlig hänsynslöshet, råhet och orsakat synnerligt lidande.

Knivmordet inträffade i augusti i år på ett LSS-boende i Tullinge där 22-åringen bodde.

Enligt domen ska 22-åringen blivit störd i sitt dataspelande av att vårdaren pratade utanför lägenheten. När det visade sig att ingen fanns i trapphuset begav sig 22-åringen till boendets personallägenhet där vårdaren pratade i telefon.

22-åringen hämtade en kniv och ringde på igen. När vårdaren sade till 22-åringen att han såg ut att må dåligt och föreslog att han skulle åka till sjukhus blev 22-åringen arg och skrek "jag ska döda dig".

Efter en slag mot mobiltelefonen och mot huvudet tog 22-åringen fram kniven ur sin jackficka och högg vårdaren i magen, bröstet, ena benet och huvudet. Enligt domen från Södertörns tingsrätt ska det totalt ha rört sig om minst tio knivhugg. Det dödande hugget träffade vårdaren i hjärtat.

22-åringen erkänner knivhuggen men säger att det inte var mening att döda vårdaren men Södertörns tingsrätt anser att mannen hade uppsåt.

Läkare har gjort bedömningen att 22-åringen var allvarligt psykisk störd när mordet inträffade och han döms därför till rättspsykiatrisk vård.

22-åringen ska också betala skadestånd på 104.469 kronor till vårdarens son.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".