Tomas Bolme
1 av 2
Tomas Bolme hörs nu på Spotify då alla avsnitt av Tintin läggs ut på musiktjänsten. Foto: Björn Lindberg/ Sveriges Radio
Tintin i Kongo. Foto: Anders Wiklund/TT
2 av 2
Boken Tintin i Kongo har kritiserats för att den varit rasistisk. Foto: Anders Wiklund/TT

Tintin-album släpps på Spotify

"Vi plockade bort minst sagt egendomliga grejer"
4:20 min

I dag släpps de inlästa Tintin-albumen på Spotify. Tomas Bolme är Tintin, och det var snabba ryck när vinylplattorna spelades in i en studio på Rådmansgatan på 70-talet.

De senaste åren har det varit rätt mycket bråk runt Tintin på grund av Albumet Tintin i Kongo. Men Tomas Bolme och resten av de medverkande på Tintin-albumen strök all rasism och läste in albumet, efter påtryckningar från skivbolaget.

– Det har hänt säker och ting från -38 till i dag. Vi tyckte inte att det här var passande, det var för gammalt och för rasistiskt. Sedan tjatade skivbolaget på oss så vi satte oss ner och plockade bort grejer i boken som var minst sagt egendomliga, säger Tomas Bolme.

Inspelningarna av skivorna gjordes på söndagar där alla skådespelarna extraknäckte. Och det gick fort.

– Dessutom fanns det ingen rollista, jag gjorde bara Tintin, men sedan hade vi ett gäng som gjorde alla roller.

Bert-Åke Warg, som regisserat albumet, hade en terrier som spelade Milou. Han hade också en papegoja som skulle vara med och spela just papegoja.

– Men han lät för mänsklig, så ljudteknikerna sa att han inte kunde vara med. Bert-Åke fick spela den själv, säger han.

Tomas Bolme berättar att han egentligen inte har någon personlig relation till Tintin, men att det varit en bra affär.

– Jag brukar säga att Tintin betalat min sommarstuga. Beslutet att ta royalty istället för en engångssumma är nog det bästa avtal vi har gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".