Lastbilar på Valhallavägen. Foto: Helena Björk /Sveriges Radio.
1 av 2
Fortfarande syns många lastbilar på Valhallavägen. Foto: Helena Björk /Sveriges Radio.
Erica Forsgren tar bussen till Östra station.
2 av 2
Erica Forsgren tar bussen till Östra station. Hon har inte märkt av att trafiken på Valhallavägen minskat. Foto: P4 Stockholm / Helena Björk

Oförändrade restider trots ny tunnel

Mindre trafik än väntat i Norra länken
1:24 min

Restiderna på Valhallavägen har inte kortats, trots att bilar och lastbilar nu kan välja vägen mot Värtan via Norra länken. 

Uppfattningarna bland dem som rör sig i området skiljer sig åt. Kjell Wängelin promenerar på Valhallavägen varje dag och han tycker att trafiken minskat.

– Jag såg redan i går morse när jag passerade Östermalms IP att det kom inte en enda lastbil och det brukar ju komma hur mycket som helst från båtarna.

Hur känns det att det är mindre trafik?

– Jätteskönt, det är bra att man har byggt det här, säger han.

Trots att Norra länken nu är öppen och ska avlasta Valhallavägen och Lidingövägen från den tunga trafiken, så syns sex lastbilar inom en sträcka på ett par hundra meter vid Östra station runt lunchtid. Erica Forsgren är en av dem som inte märkt av någon skillnad i trafiktrycket.

– Nej, det tycker jag inte. Det är samma.

Men hon tycker inte att trafiken utgör ett särskilt stort problem.

– Mina bussar går som de ska, säger hon.

Trafik Stockholm som övervakar trafiken räknade med 50 000 fordon per dygn vid öppningen av tunneln, men kunde på måndagen räkna till 36 000. Tisdagens trafikgenomströmning ser ut att sluta på en liknande siffra. 

Att trafiken på Valhallavägen och Lidingövägen skulle minska var väntat, men med exakt hur många fordon har Trafik Stockholm inga siffror på. De konstaterar däremot att de första dagarna med Norra länken inte gett kortare restider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".