Spår efter en bilbrand i Östberga. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio
Spår efter en bilbrand i Östberga. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio

Många nattvandrare i Östberga efter bränder

"De unga får träffa på vuxna som de kan vända sig till"
4:08 min

För en dryg vecka sen brann förskolan Ädelstenen i Östberga ner och i slutet av förra veckan var det flera oroliga nätter med bilbränder. Det har fått många att engagera sig och att nattvandra i området.

För en dryg vecka sen brann förskolan Ädelstenen i Östberga ner och i slutet av förra veckan var det flera oroliga nätter med bilbränder. Det har fått många föräldrar att engagera sig för att vara med och nattvandra i området. Tawar Modaresi var med och startade Östberga community center med nattvandring strax innan oroligheterna började.

-- På gott och ont efter allt det som hänt i Östberga har vi märkt att föräldrar och andra i området har engagerat sig. Även unga vuxna har varit med och nattvandrat, säger Tawar Modaresi, områdessamordnare för Östberga community center.

Hon påpekar att de som är nattvandrare inte ska ersätta polisen eller socialtjänst utan finns på plats för att skapa relationer.

– Vi går fram och pratar och informerar om vad vi gör i området. Dels gör det att grannarna lär känna varandra och så blir det generationsutbyten när de unga får träffa på vuxna som man kan vända sig till om man behöver hjälp. 

Östberga community center är en projektsatsning från Stockholms stad och Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning som startade i juni. 

– Vi är väldigt mycket för att starta föreningar, vi har knappt haft några föreningar i Östberga tidigare tyvärr och nu har vi bidragit till att starta föreningar tillsammans med de unga, säger Tawar Modaresi.

Efter att förskolan Ädelstenen brann ner har Östberga community center låtit förskolan använda deras lokaler.

– Vi kände att det är självklart viktigare att de små barnen har någonstans att vara. Vi har flyttat till en mindre lokal här i centrum.

I kväll håller polisen och stadsdelen ett informationsmöte på Östberga skola för att diskutera och lösa situationen i området.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".