Slussen. Foto: Bertil Ericson/TT
Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT

Politisk turbulens sätter stopp för växande stad

Länsstyrelsen: Viktigt att vi pekar ut någon slags riktning
1:21 min

Länsstyrelsen i Stockholms Län publicerar i dag en rapport som vill uppmärksamma hur bra det går för Stockholm. Men frågan är hur den senaste tidens politiska turbulens påverkar utvecklingen.

"Full fart framåt" heter en rapport som publicerats idag. Det är Länsstyrelsen i Stockholms Län som vill uppmärksamma regeringen på hur bra det går för Stockholm Men den senaste tidens politiska turbulens påverkar bilden av Stockholm.

– Om det är politiskt turbulent är det ännu viktigare att vi som statlig myndighet samlas övriga aktörer i regionen och pekar ut någon slags riktning, säger Mats Hedenström, tillväxtdirektör på Länsstyrelsen.

Just nu står byggandet av Förbifarten stilla, hur rimmar det med titeln Full fart framåt?

– Just där är det inte full fart framåt, men det känns som att det finns en bastant majoritet för att bygga Förbifarten enligt de beslut som finns och jag hörde stadsministern säga det så sent som igår kväll, säger han.

I Rapporten listas punkter som infrastruktur, bostäder och arbete som de viktigaste punkterna för en växande stad. Men de är också de tre punkter som ofta lyfts fram som viktiga, och lösningen är att se sambandet, tror Mats Hedenström.

– Jag tror att man måste inse att de hänger ihop, för de gör de, intimt. Nu har bostadsbyggandet glädjande nog tagit fart ordentligt.

Vilken är den största utmaningen?

– Jag skulle nog säga att klara av ett bra flyktingmottagande är den största utmaningen. Det tryck som är i vår omvärld, i Sverige och på Stockholm ställer krav på oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".