Leif Olsen i musikstudion. Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.
Leif Olsen i musikstudion. Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.

Svettigt att göra lyssnarnas jullåt

Leif Olsen: Jag vaknar mitt i natten
4:31 min

Kaos. Så beskriver låtskrivaren Leif Olsen arbetet med att göra P4 Stockholms jullåt. På tre dagar ska han göra låten på uppdrag av lyssnarna.

Låten ska va en poplåt. Platsen Kungsträdgården ska vara med i texten och låten ska heta Stockholm är vackrast i december. Det har P4 Stockholms lyssnare bestämt.

– Jag lägger gärna på en trumpet eftersom jag är trumpetare i grund och botten, säger Leif Olsen i sin studio Jakobsberg.

Studion kallar han för sin lilla lekstuga. För några år sedan var lokalen en keramikstuga, men med ny parkett och panoramafönster funkar den utmärkt att sjunga i. Mixern och datorn är dessutom sammankopplade så att allt går lätt och smidigt.

Men att skapa P4 Stockholms jullåt beskriver Leif Olsen med ett helt motsatt ord:

– Kaos. Det är många tankar kring vad man ska hinna med i december så det här projektet sätter krokben för det man har tänk.

– Jag har faktiskt vaknat ett par gånger mitt i natten och undrat om det är rätt att ge sig in i det här. Att få veta genre och textinnehåll tre dagar innan, det är lite svettigt.

Låtskrivaren Leif Olsen sitter med en massa idéer. Men att göra P4 Stockhlms jullåt är inte något han har kunnat förbereda. 

– Det känns lite surt att komma på en bra idé, kompet stämmer, blåser och stråkarna stämmer, och så är det fel genre. Lyssnarna vill höra något helt annat.

P4 Stockholms lyssnare har röstat fram vad låten ska heta, vilken plats som ska beskrivas, vilken titel låten ska ha och vilken genre det ska vara. På tre dagar ska Leif Olsen göra något bra av lyssnarnas önskningar.

– I vanliga fall kan man sitta och älta en bjällra i en hel vecka, men nu har man inte tid.

På fredag får alla lyssnare höra resultatet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".