Astrid Stahre som bestals på sitt kontokort nyligen. Foto: Ulf Bungerfeldt /Sveriges Radio.
Astrid Stahre vet inte hon får tillbaka sina pengar. Foto: Ulf Bungerfeldt /Sveriges Radio.

Tjuvar stal 77-åriga Astrids kontokort

Tjuvarna kollar vad du slår in för kod
1:32 min

Efter att 77-åriga Astrid Stahre varit och handlat märkte hon att kontokortet inte längre låg i väskan. Bara några minuter senare blev hon av med 15 000 kronor.

Allt fler stockholmare får sina kontokort stulna. Tillvägagångssättet är likartat. Först ser tjuven vilken kod som används och sen länsas kontot på alla pengar.

På exempelvis Södermalm har många liknande stölder inträffat den senaste tiden.

En av de som drabbats är 77-åriga Astrid Stahre. Hon hade precis handlat mat i Ringens köpcentrum vid Skanstull när hon upptäckte att hennes kontokort saknades.

– Jag stoppade ner kontokortet i handväskans ytterfack, plockade ihop mina varor och tänkte sen att jag skulle flytta kontokortet till plånboken. Men då var det borta, säger hon.

Astrid tror själv att någon såg vilken kod hon använde när hon betalade och att en medhjälpare sen stal kortet ur väskan. 

Sen gick det snabbt. På mindre än tio minuter gjordes tre uttag från bankomaten på andra sidan gatan och 15 000 kronor försvann från kontot. 

Enligt Rikspolisens Nationella bedrägericentrum, NBC, är Astrid långt från ensam. Det har varit en stadig ökning under flera års tid, även om det just nu har skett en tillfällig minskning av kontokortsstölder. 

Polisen grep nyligen tolv personer som under helgnätter sysslat med att stjäla kontokort från berusade, framförallt på Södermalm. Enligt polisens höll flera av de gripna tjuvarna på med samma sorts stölder på dagtid.

Astrid Stahre känner sig fortfarande uppjagad och illa till mods.

– Det är hemskt, man känner sig på nåt sätt skyldig själv, även om jag alltid försöker vara försiktig, säger hon och fortsätter:

– Det värsta är egentligen inte pengarna utan att de ger sig på äldre.

Får du tillbaka dina pengar på försäkringen nu?

Jag vet inte. Jag har inte fått nåt besked än. Polisen jag pratade med sa att hon trodde att jag jag skulle få tillbaka dem. Jag hade ju inte varit oansvarig eller nåt, men man vet ju aldrig, säger Astrid Stahre.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".