Polis Jan Olsson. Foto: Ulf Bungerfeldt /Sveriges Radio.
Polis Jan Olsson. Foto: Ulf Bungerfeldt /Sveriges Radio.

Polisen vill att alla kontokortsstölder anmäls

Polisen: "Kartläggning måste till för att få stopp på brotten"
1:26 min

Det är viktigt att alla som blir av med sitt kontokort anmäler stölden, säger förundersökningsledare Jan Olsson vid Rikspolisens Nationella Bedrägericentrum.

Här kan du som drabbats göra en polisanmälan.

– Blir det inga anmälningar kan vi inte heller kartlägga brottsligheten. Kan vi inte kartlägga kan vi heller inte gripa någon för de här brotten, säger förundersökningsledare Jan Olsson.

Sett över de senaste åren har stölderna av just kontokort ökat. Men som P4 Stockholm rapporterat om tidigare har det skett en liten minskning den senaste tiden. Polisen tror att minskningen är tillfällig och beror på att polisen nyligen grep en stöldliga.

Tolv personer misstänks ha stulit kontokort från berusade personer som varit på Södermalm under helgnätterna.

– Man komma ihåg att det är svagare grupper som angrips, svårt berusade som inte ens märker att de blir bestulna. Det är dem som brottslingarna riktar in sig på. Lite som gamar eller hyenor, säger polis Jan Olsson vid Rikspolisens Nationella Bedrägericentrum.

Enligt polisens ägnade sig ligan på Södermalm åt samma sorts stölder dagtid.

– Genom vår kartläggning har vi sett att de som agerade på nätterna också var verksamma dagtid. Då var det vid matbutiker brottsligheten skedde, och det var ofta äldre personer som blev lurade.

Varför är det svårt att få stopp för den här typen av brottslighet?

Vi har ju tagit den liga som opererat på sistone, och det är ju bra, säger polis Jan Olsson. Men vi är fullt medvetna om att det hela tiden kommer fler brottslingar för att bedriva sin verksamhet här.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".