Polisavspärrning Foto: Marcus Lindblad / SVD / TT
Foto: Marcus Lindblad / TT.

Man gripen för 22 år gammalt mord

Liket flöt upp ur vattnet tio år senare
1:23 min

Ett mord på en dörrvakt i Stockholm 1992 kan vara på väg att lösas. En man i 50-årsåldern sitter anhållen i Malmö misstänkt för mordet.

– Mannen anmäldes försvunnen 1992 och kroppen flöt upp 2002. Det har pågått en utredning sedan dess. Vår Cold Case-grupp har gått igenom handlingar och material och har anhållit en person, säger Lars Byström, pressansvarig vid Stockholmspolisen.

Den 31-årige mannen var en ensamstående dörrvakt från Stockholm. Han anmäldes försvunnen efter att anhöriga hittat hans pass i hemmet, utanför stod hans bil parkerad och i hallen stod hans träningsväska.

Polisen fick höra rykten om att just en dörrvakt mördats och dumpats under en bro vid Ekolsundsviken utanför Enköping. Dykare undersökte området men hittade inget. Inte då.

Tio år senare, 2002, överraskades en pappa och hans barn när de var ute och fiskade vid bron. De hittade liket invirat i en sopsäck flytande i vattnet. Det visade sig vara den försvunne dörrvakten.

Obduktionen visade att han dödats med en kniv. Men ingen person kunde bindas till mordet.

Polisen Lars Bylund säger till P4 Stockholm att gripandet har varit på gång ett tag. Men exakt vad som lett fram till att mannen nu är anhållen vill polisen inte säga.

Mannen är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

– Personen i fråga ska transporteras till Stockholm. Där ska det hållas förhör och sedan får åklagaren göra en bedömning om mannen ska häktas eller inte, säger Lars Byström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".