Norwegians Dreamliner DY7002. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix /TT.
Privatperson slog larm. Foto: Cornelius Poppe /TT.

Drönare stoppade flyg på Bromma

Luftfartsverket: Törs inte tänka på konsekvenserna.
1:14 min

En drönare i luftrummet ovanför Karolinska universitetssjukhuset i Solna stoppade all flygtrafik vid Bromma flygplats under en timme idag.

Den radiostyrda flygfarkosten upptäcktes vid tolvtiden. Ett vittne såg drönaren flyga över Karolinska universitetssjukhuset i Solna, vidare över hustaken för att sedan landa i trakten av Sveaplan. Där fann polisen den som styrt farkosten.

Det visade sig vara ett företag som anlitats för att dokumentera arbetet med Norra länken.

– Flygsäkerheten står högst upp för oss och för att kunna garantera den så stänger vi luften, säger Björn Stavås, operativ chef för flygledningen på Bromma.

Det är första gången som Björn Stavås varit med om att man tvingats stänga av flygtrafiken vid Bromma för att en drönare, alltså en obemannad radiostyrd flygfarkost, flugit i närheten.

Per Fröberg, pressansvarig på Luftfartsverket, säger att drönarna blivit ett allt större problem för svenska flygplatser.

– Vi vill inte ha de här flygfarkosterna i våra kontrollzoner därför att det är en för stor säkerhetsrisk.

Vad hade kunnat hända i värsta fall?

– Ja, det törs jag knappt tänka på, det kan man nog räkna ut själv vad som skulle kunnat hända om det hade kommit ett plan in för landning eller på väg att starta och krockat med de här förhållandevis tunga flygfarkosterna.

Ungefär en timme efter larmet kunde flygtrafiken komma igång som vanligt. Då hade Swedavia tvingats ställa in flera flygningar och flera hundra resenärer fick vänta eller flyga från Arlanda istället.

Det är oklart om mannen som styrde farkosten är misstänkt för något brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".