Röstkort i vallokal. Foto: Pontus Lundahl / TT.
Röstkort i vallokal. Foto: Pontus Lundahl / TT.

Julia är nyvalets vinnare

"Jag kände 'Yes'"
1:27 min

Julia Östlund fick inte rösta i september eftersom som hon fyllde 18 år några dagar efter valdagen. Nu slipper hon vänta i fyra år.

Beskedet om att det blir extraval till riksdagen i mars nästa år väcker delade reaktioner. En som är glad är Julia Östlund i Upplands Väsby.

– Jag blev överlycklig och kände "yes". Nu är det min tur att gå till vallokalen och göra min röst hörd, säger Julia Östlund.

Den 22 mars nästa år är det dags att gå till valurnorna igen. Bara ett drygt halvår efter det senaste valet. Det står klart efter statsministerns besked igår om extra val till riksdagen

Julia Östlund i Upplands Väsby är en av alla dem som nu får rösta för första gången. Hon fick inte rösta i september, eftersom hon fyllde 18 först några dagar efter valdagen.

– Det var väldigt frustrerande. Precis veckorna innan visste jag hur jag ville rösta och så fick jag inte. Det var som att snubbla på målsnöret.

I samband med valet i september blev Julia Östlund aktiv i moderata ungdomsförbundet, MUF. Nu får hon inte bara rösta för första gången. Det blir också första gången hon får vara med i en valrörelse

Men hon kommer få motstånd i röstraggandet. Socialdemokraten Helene Hellmark Knutsson från Sundyberg, minister för högre utbildning och forskning, säger att de boende i länet kommer stöta på valarbetare också från hennes parti.

– De kommer få träffa många socialdemokraterna som är ute samtalar och knackar dörr. En del kanske till och med kommer bli uppringda, säger Helene Hellmark Knutsson (S).

Förstagångsväljare

Nästan 50 000 personer, eller 48 101, kommer att ha fyllt 18 år från 15 september fram till nyvalsdagen 22 mars. Det visar en uträkning som Statistiska centralbyrån tagit fram.

Könsfördelningen är ganska lika, eller 23 522 flickor och 24 579 pojkar.

De flesta av de nya 18-åringarna bor i storstadskommunerna. 15 procent bor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Källa: TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".