Stående applåder för ensemblen på premiären av Johanna. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
Stående applåder för ensemblen på premiären av Johanna. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.

Premiär för Johanna på Dramaten

"Första gången i Dramatens historia"
3:55 min

Den nyskrivna pjäsen Johanna på Dramaten handlar om en nutida Jeanne d´Arc. Bakom pjäsen står en rad starka kvinnor.

– Jag vill att vi skålar tillsammans för något så "odramatenskt" som den här pjäsen - kvinnlig dramatiker, kvinnlig huvudroll, kvinnlig regissör. Detta är har inte inträffat någonsin i Dramatens historia, sa Dramatens stolta chef Marie-Louise Ekman efter premiären.

Pjäsen är skriven av Mirja Unge. Huvudpersonen hör röster som uppmanar henne att rädda jorden, och hennes brinnande engagemang för miljön tar henne till riksdagen.

Där tar den krassa politiska verkligheten tar över.

– Det är en viktig pjäs, den handlar om vår överlevnad, säger regissören Jenny Andreasson.

I januari satte hon sig ned med scenografen Marika Feinsilber som hon också jobbat med tidigare, och då började ett detaljerat arbete med scenografin. Bland annat bestämde de sig för att använda dubbla vridscener på scenen - något som aldrig tidigare använts där.

Men den noggranna planeringen gav resultat.

– Vi har fått många fina kommentarer och reaktioner, men just nu är jag mest svettig och lättad, sa huvudrollsinnehavaren Nina Zanjani efter premiären.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".