En domarklubba ligger på en lagbok. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Trött nämndeman har suttit sitt sista ting

Lagman: Han har suttit sin sista förhandling
1:29 min

En rättegång på Södertörns tingsrätt måste tas om sen en av nämndemännen somnade under förhandlingen.

Lagmannen det vill säga den högsta chefen för Södertörns tingsrätt Petra Lundh säger att nämndemannen inte kommer få vara med och döma i några fler rättegångar:

– Nej det kommer han inte få göra. Utan han har suttit i sin sista förhandling och han inte få vara kvar efter det här, säger hon.

Det var i måndags under en förhandling om bland annat grov olovlig körning och ringa narkotikabrott som nämndemannen somnade. Rättegången startade klockan ett på eftermiddagen och pågick till klockan 5. Under någon av de fyra timmarna så ska alltså en av nämndemännen ha somnat vid åtminstone två tillfällen. En av de åtalade männens försvarsadvokat, Mikael Söderberg begärde därför att rättegången skulle tas om:

– Som i det här fallet då beslutade det efter huvudförhandlingen att en av de åtalade här skulle bli kvar i häktet och det är ett viktigt beslut och då har en av ledarmöterna inte varit med under hela rättegången och det är allvarligt för rättssäkerheten, säger han.

Hur mycket nämndemannen ska ha sovit vet man inte. Men de två tillfällena då det upptäckts är alltså tillräckligt för att rättegången ska tas om. Och både advokat Mikael Söderberg OCH lagmannen Petra Lundh menar att det här är första gången de varit med om en liknande händelse. Och Petra Lundh anser inte att Södertörns tingsrätt behöver vidta några åtgärder:

– Nej, utan jag tycker att vi har gjort allt som vi har kunnat och så fort ordföranden har fått reda på det här så har han vidtagit de åtgärder som man ska vidta. Så det tycker jag inte, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".