Polisavspärrning. Foto: Pontus Lundahl/TT
Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Elva gripna efter attack mot polisen

"Det verkar vara planerat"
0:54 min

Elva personer har gripits i samband med oroligheterna i Rågsved i södra Stockholm igår kväll. De misstänks för våldsamt upplopp och mordbrand.

Enligt Stockholmspolisen ska objudna gäster tagit sig in på en fest vid Rågsveds fritidsgård i södra Stockholm. Polisen var på plats för att bland annat hålla ett öga på festen, där oroligheter uppstod vid 21-tiden. Totalt uppskattas mellan 20 till 30 ungdomar vara inblandade.

– Polispatrullen fick stenar kastade mot sig och även brinnande föremål. De som blivit attackerade säger att det är molotovcocktails, säger Eva Nilsson, informatör på Stockholmspolisen.  

Enligt polisen verkar attackerna vara planerade, då man hittat stenupplag på platsen.

– Molotovcocktails tillverkar man ju inte sådär snabbt, därför verkar det planerat, säger Eva Nilsson.

Det ska också ha uppstått ett 10-tal bilbränder i samband med oroligheterna. Enligt polisen ska en park också vara drabbad.

Vid 00.45 uppger polisen att 10 personer har gripits misstänkta för våldsamt upplopp och mordbrand. Många bilar ska ha blivit antända av molotovcocktails, men situationen har lugnat ner sig.

Polisen har under söndagmorgonen ingen förklaring till varför de attackerades, säger Elisabeth Wernsten, stationsbefäl i Söderort till Ekot.

– Anledningen vet vi inte, säger Elisabeth Wernsten.

– Det är ett gäng som samlats för att begå brott helt enkelt. Det finns ingen anledning varför man vill attackera polisen på det här sättet, det finns inget som provocerat fram det sedan innan utan det finns ett vittne som iakttar bara en större ansamling med yngre individer som tågar mot Rågsved centrum. Man tror att de kanske ska slå sönder skolan där. Den ena har basebollträ i handen. Och sedan när polis ansamlas för att bemöta det här som är på gång då börjar man kasta sten och brandbomber, säger Elisabeth Wernsten.

Fler gripanden kan bli aktuella. Polisen kommer att finnas på plats i området under dagen för att bevaka och för att svara på allmänhetens frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".