Sissela Nordling Blanco (FI) och Maria Danielsson (SD) Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT.
1 av 3
Sissela Nordling Blanco (FI) och Maria Danielsson (SD) Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT.
Sverigedemokraternas Maria Danielsson Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT.
2 av 3
Sverigedemokraternas Maria Danielsson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT.
Feministiskt initiativs Sissela Nordling Blanco Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / TT.
3 av 3
Feministiskt initiativs Sissela Nordling Blanco Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / TT.

Första debatten för SD och FI

SD vill stoppa tiggarna medan FI vill se mer tolerens
1:33 min

Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ gjorde idag debut vid budgetdebatten i Stockholms Stadshus - två partier med diametralt olika dagordningar.

Olikheterna mellan Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ är många. De står på blockens båda ytterkanter. Detta blev tydligt när de båda partierna för första gången medverkade i budgetdebatten i Stockholms kommunfullmäktige.

En av de stora skillnaderna handlar, inte helt överraskande, om invandringen. Sverigedemokraternas Maria Danielsson vill se en redovisning av vad invandringen kostar. Hon vill också förbjuda tiggeri.

– Jag frågar mig varför man kategoriskt vägrar visa stockholmarna vad invandringen kostar, vägrar visa av eu-migranterna kostar. Vi måste förbjuda tiggeriet i Stockholm omgående, sa Maria Danielsson (SD) när hon för första gången deltog i budgetdebatten i Stockholm.

Sverigedemokraterna vill se en begränsning av vilka som kommer till huvudstaden, medan Feministisk initiativ istället efterlyser större tolerans mot minoriteter och flyktingar.

– Idag är jag stolt över att vi kan presentera en budget där feminism, antirasism, hållbarhet och demokrati står i centrum i budgetpost efter budgetpost. Vi tar stora steg mot att skapa ett Stockholm där alla ska kunna färdas väl genom hela livet, sa Sissela Nordling Blanco (FI).

Åsiktsskillnaderna blev än tydligare när debatten gick vidare och kom in på barnomsorgen.

– Tror du verkligen att stockholmarna valde genus som en viktig fråga för skolorna, att HBT-certifiering av barnomsorg var en av de viktigaste frågorna för Stockholms unga, frågade sig Maria Danielsson (SD).

– Ja, stockholmarna röstade in FI för att få in ett feministiskt perspektiv i politiken. De vill ha jämställdhet i alla politiska områden och därför har vi genuspedagogik i Stockholm, svarade Sissela Nordling Blanco (FI) i sin replik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".