Bagage och passagerare väntar i Terminal 5. Foto: Johan Nilsson/TT.
1 av 2
Bagage och passagerare väntar i Terminal 5. Foto: Johan Nilsson / TT.
Polisen undersöker ett misstänkt bombhot på Arlanda. Foto: Johan NIlsson / TT.
2 av 2
Polisen undersöker ett misstänkt bombhot på Arlanda. Foto: Johan NIlsson / TT.

Man psykundersöks efter Arlandahot

Polisen: Vi bedömer att han inte mår så bra i själen
1:57 min

En man omhändertogs misstänkt för grovt olaga hot på Arlanda efter att ett plan bombhotats. Polisen sökte under eftermiddagen igenom planet utan att hitta nåt farligt.

Under tisdagen utrymdes stora delar av Arlandas utrikesterminal efter att ett flygplan bombhotats.

Larmet kom till polisen vid niotiden och polisens bombtekniker kallades till Arlanda strax därefter.

– Det har kommit in någon form av hot och vi fryser läget, sa Albin Näverberg på polisens Länskommunikationscentral tidigare under tisdagen.

Mannen som misstänks ligga bakom hotet är nu misstänkt för grovt olaga hot och omhändertagen med stöd av paragraf §11 i polislagen.

– Lagen kan bland annat användas om en person är psykiskt instabil, och han är misstänkt för grovt olaga hot, säger polisens presstalesperson Lars Byström vid Länskriminalpolisen.

Polisen vill inte uppge vilken ålder eller nationalitet mannen har. Han fördes under eftermiddagen till sjukhus för att genomgå en psykiatrisk undersökning, uppger TT.

Flera gater stängdes av strax efter bombhotet tidigare under dagen. Polisen menade då att ett specifikt hot hade riktats mot ett plan.

Händelsen skapade förseningar i flygtrafiken. Johan satt på ett flygplan som evakuerades. 

– Piloten ropade att polisen meddelat att vi var tvungna att lämna planet. Men varför fick vi inte reda på, säger Johan till Ekot.

Flygplanet var på väg mot Köpenhamn. Kort efter att alla passagerarna fick lämna planet kunde Johan läsa på nätet om bombhotet.

– Det kändes givetvis olustigt, men stämningen är ändå lugn här. Ingen har panik direkt, så får vi se vad som händer nu, säger Johan.

Ungefär en timme efter larmet utrymdes två pirer på terminal 5 - pir A och B (gaterna 1-10 och 11-24). Totalt finns tre pirer och resenärer på plats hänvisades till andra delar av terminalen. 

Runt klockan 14 hävdes polisens avspärrningar. Det bombhotade flygplanet hade då flyttats från gaten och skulle undersökas av tekniker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".