En man ligger utslagen på en soffa. Foto: Christine Olsson /TT.
I flera kommuner är bostadsytan i snitt 34 kvadratmeter. Foto: Christine Olsson /TT.

Unga och invandrare bor i allt mindre bostäder

Bostadsforskare: Det byggs inga bostäder för den här gruppen
1:31 min

Problemet med trångboddhet blir allt större och de som drabbas värst är unga och invandrare. 24-åriga Sofia Taha bodde med sambo och barn på tolv kvadratmeter i Botkyrka.

Hur drabbas du av den ofrivilliga trångboddheten?

– Vi var två vuxna och ett barn på tolv kvadratmeter. Så länge kärleken finns så funkar det ju, säger 24-åriga Sofia Taha.

Familjen har nu flyttat från det lilla rummet, men det är många i Botkyrka som har erfarenhet av att bo på liten yta. Det är nämligen landets mest trångbodda kommun.

– Det är trångt om utrymmet och man är ju påverkad hela tiden av varandra. Arbetstider måste passa med varandra och då är det jobbigt, säger 25-åriga Dunya Akrawi i Botkyrka.

Dunya Akrawi tycker att Stockholms län behöver fler bostäder, att det byggs mer. Det är hon inte ensam om att tycka.

Personer som bor i storstadsområden lever på allt mindre bostäder, framförallt unga vuxna. Som trångbodd räknas familjer där tre eller fler personer delar på ett sovrum. Den här gruppen har ökat de senaste fem åren.

Enligt Statistiska centralbyrån var över 150 000 personer trångbodda i Stockholm, Göteborg och Malmö förra året. Mer än hälften av dem var mellan 16 och 34 år.

Åtta av landets tio kommuner med minst boendeyta per person ligger i Stockholms län. I Botkyrka, Stockholm, Sundbyberg och Solna lever invånarna i snitt på 34 kvadratmeter. Snittet för hela landet är 42 kvadratmeter.

Hans Lind är bostadsforskare på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.

– Vi har en trångboddhet i stans centrala delar som är en vald trångboddhet. Men vi har en trångboddhet i förortsområdena där vi har många flyktingar och där det är människor som har svårt att hitta något på marknaden. Det byggs ju inte direkt för den gruppen heller, säger Hans Lind på KTH.

Följ #unggranskning i sociala medier.

Trångboddhet

Boendeutrymmet, mätt som bostadsarea per person, är i genomsnitt 42 kvadratmeter i Sverige. Bland de tio kommuner som har det minsta boendeutrymmet återfinns åtta kommuner i Storstockholm.

Topp-10 kommuner med minst bostadsarea per person i kvadratmeter:

  1. Botkyrka 34
  2. Stockholm 34
  3. Sundbyberg 34
  4. Solna 34
  5. Huddinge 36
  6. Södertälje 36
  7. Haninge 37
  8. Malmö 37
  9. Göteborg 37
  10. Upplands Väsby 38

Källa: SCB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".