Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Fokus på arbetsmarknad i budgetdebatt

Demba Bah (MP): Något är kolossalt fel
1:47 min

Trots att arbetslösheten i Stockholm är relativt låg var det något som engagerade politikerna i Stockholms stadshus när budgetdebatten fortsatte under tisdagen.

– Vi har en hög arbetslöshet i våra förorter. Men det finns något kolossalt fel här, därför att de jobb som finns och den utbildningskompetens som finns matchar inte varandra. Därför behöver vi satsa mer på utbildning så att våra invånare kan ta de jobb som finns, säger Demba Bah (MP).

Den borgerliga oppositionen försvarade dock sin politik under de senaste mandatperioderna och menar 18 000 personer gått från bidrag till jobb.

-- Stockholm har en låg arbetslöshet och det kan ni aldrig komma ifrån om man jämför med övriga landet och det är tack vare tydliga insatser för t ex unga och andra som står långt från arbetsmarknaden, säger Gulan Avci (FP).

Socialdemokraterna anser att de insatser som gjorts hittills är otillräckliga och menar att utbildning ökar möjligheten för arbetslösa att matcha de jobb som finns.

-- Vi tror på människorna och vår övertygelse är att människor vill arbeta, vill bidra och vill känna delaktighet om de får chansen, säger arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

Men centerpartiets Stina Bengtsson menar att inledningen av den nya majoritetens mandatperiod med bland annat inskränkningar för välfärdsföretag krymper arbetsmarknaden.

– Det ni också defakto gör är att stoppa upphandlingar som innebär att ni stoppar företag. Ni stoppar upphandlingar och ni gör upphandlingar som bromsar företagens möjlighet att driva verksamhet och anställa människor, säger Stina Bengtsson (C).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".