Efterrättsmakare Daniel Roos. Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.
1 av 2
Efterrättsmakare Daniel Roos. Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.
Kock Klas Lindberg. Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.
2 av 2
Kock Klas Lindberg. Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.

48 kockar sliter i Nobelköket

Kock Klas Lindberg: Storslagen team spirit i köket
4:35 min

Mycket grönt, skandinaviska smaker och en unik dessert. Det är vad som väntar gästerna på kvällens Nobelmiddag i Stockholm. Men exakt vad som serveras är hemligt.

Förrätten läggs på tallrikar i förväg. Varmrätten läggs upp på stora silverfat och värms upp i det stora centralköket. Sedan flyttas varmrätterna i värmeskåp via hissar och trappor till de fyra kök i Stockholms stadshus där de sen levereas ut till borden.

Det är en stor logistik och mycket att tänka på för kockarna i köket.

– En stor utmaning är det här med specialkosten, det vill säga de som inte vill äta orginalmenyn, säger kocken Klas Lindberg.

Men menyn är ju hemlig?

– I inbjudan skickar man in det man inte vill äta, och då får vi anpassa oss därefter. Det är väldigt många som bestämt specialkost och då blir det en ganska stor påfrestning vid sidan om.

Klas Lindberg får inte avslöja för mycket om exakt vad som står på menyn, men säger att maten kommer att innehålla mycket grönsaker. Och det blir skandinaviska smaker.

– Vi har många internationella gäster och då tycker jag att det är viktigt att de får smaka på det bästa av det vi har. Det kommer bli gott käk kan jag lova.

Korv i ugn?

– Kanske det, säger Klas Lindberg och ler.

Kockarna började i söndags. Totalt är det 48 kockar som förbereder kvällens middag. 1 330 gäster får äta den.

– Det är en otrolig utmaning och en väldigt härlig upplevelse, säger kocken Klas Lindberg. Den team spirit som vi känner i köket är storslagen.

Daniel Roos har hand om desserten. Han ska skapa något som aldrig tidigare har skapats på en nobelmiddag. Det har han lovat.

– Vi började skissa på det i februari, vilka smaker som inte har serverats innan och sen designen.

När man lagar tio portioner är det inte så svårt. Men när det är 1 500 portioner som ska göras är det lite skillnad, säger Daniel Roos.

– Vissa moment är väldigt tidskrävande alltså.

Ja, och tänkt om vaniljsockret tar slut?

– Ja, eller om formarna inte räcker. Men vi har köpt formar för en massa tusen så det ska nog gå bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".