Flykting från Libyen. Foto: Yvonne Åsell /TT.
Utsatta grupper i konflikt. Foto: Yvonne Åsell /TT.

Brist på bostäder bidrar till främlingsfientlighet

Professor Hans Swärd: Det föder politiska ideologier
1:43 min

Hemlösa, unga och invandrare riskerar att ställas mot varandra i bostadsbristens Stockholm. Det är aldrig bra, varnar forskare.

25-åriga Ehab Al Jaby som bott i Stockholm i ett och ett halvt år säger att det är frustrerande att inte hitta en egen bostad i Stockholm.

– Man flyttar ihop med vilken vän som helst, och sen kanske man delar rum med tre eller fyra personer. Allt handlar om att ha tur, säger han.

I år ökade befolkningen med 49 000 personer under det första halvåret. Nästan en tredjedel flyttade till storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Det kan handla om att det finns fler jobb här eller släktingar och vänner som redan bor här. Men det är också här som bristen på bostäder är särskilt stor.

Det finns en risk att problemen fortsätter växa nästa år. Då kan över 100 000 flyktingar, främst från oroshärdarna Irak och Syrien, tvingas fly till Sverige enligt prognoser från Migrationsverket.

– Många ungdomar får bo kvar hemma. En annan grupp är de hemlösa som inte har någon bostad och nu gäller det nyanlända invandrare som har fått uppehållstillstånd. I framtiden kommer det bli många flyktinggrupper som vi tar emot som ska komma in på bostadsmarknaden, säger Hans Swärd som är professor i socialt arbete vid Lunds universitet.

Om det inte byggs fler bostäder som möter behovet är risken att olika grupper ställs mot varandra i samhället, enligt Hans Swärd.

– Dels tror jag att det kan föda en del politiska ideologier som kommer att stämpla mot invandrare, flyktingmottagandet och mot utsatta människor. Det är aldrig bra när man ställer olika grupper mot varandra.

Följ #unggranskning i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".