Lägenheter i Botkyrka. Foto: Leif R Jansson/ TT
Lägenheter i Botkyrka. Foto: Leif R Jansson/ TT

Botkyrka vill bygga fler bostäder för unga

Botkyrkabostäders vd: Vi behöver blanda bostadsformen
1:34 min

Botkyrka är en av den kommun i landet där invånarna bor på minst yta per person, 34 kvadratmeter. Nu vill kommunen se stimulansåtgärder för att få fart på byggtakten.

I Stockholm är i genomsnitt mer än var tionde ung person i åldern 16 till 34 år trångbodd, visar siffror som Statistiska centralbyrån tagit fram åt Sveriges Radio.

Ulf Nyqvist, vd för kommunala Botkyrkabostäder, säger att det i kommunens 11 000 lägenheter bor runt 27 000 personer.

--En relativt hög siffra som till stor del förklaras av att ungdomar bor kvar hemma för att de har svårt att få lägenhet nån annanstans. Till det kommer en relativt stor ungdomsarbetslöshet, som gör att många inte har råd att flytta hemifrån, säger han.

Botkyrka kommuns recept är att bygga mer, vilket man också försöker göra så gott det går. Framförallt nya ungdomsbostäder.

Men det finns en del politiska beslut som faktiskt gör det svårare än det skulle behöva vara att bygga nytt, säger Ulf Nyqvist.

– Det behövs stimulansåtgärder för att få fart på byggandet, men till exempel flyttskatt och fastighetsskatt gör att folk hellre bor kvar än att flytta.

– Det bästa vore ju att bygga fler lägenheter i hela regionen. Här i Botkyrka har vi mycket hög andel hyreslägenheter. Jag tror det vore bra med också bostadsrätter och ägarlägenheter så att omsättningen på flyttningen ökar igen.

– På senare är har den minskat från 14-15 procent per år till mellan 6 och 7 procent. Det betyder att tillgången på bostäder har halverats - och att människor faktiskt fastnar med för stora familjer i för små lägenheter, säger Botkyrkabostäders vd Ulf Nyqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".