Upplands Väsby. Arkivfoto: Anders Wiklund/TT.
1 av 2
Upplands Väsby. Arkivfoto: Anders Wiklund/TT
Mari Dannelöw arbetar som boendekonsulent i Upplands Väsby kommun. Foto: Julia Brynolfsson/SR
2 av 2
Mari Dannelöw arbetar som boendekonsulent i Upplands Väsby kommun. Foto: Julia Brynolfsson/SR

Upplands Väsby lär andra att förebygga hemlöshet

"Vi blir ofta uppringda av andra kommuner"
1:42 min

För att fler kommuner i länet ska bli bättre på att förebygga hemlöshet lyfter Länsstyrelsen fram goda exempel som fler kan ta efter, ett sådant är Upplands Väsby.

– Vi såg från början att man skickade 30 till 40 ärenden till kronofogden varje månad och idag är vi nere till en eller två ärenden. Resultatet beror på att vi träffades varje torsdag, satt hela dagarna, kallade in hyresgäster och pratade med dem om vräkningsförebyggande arbete och vikten av att betala hyror helt enkelt, säger Mari Dannelöw som är boendekonsulent i Upplands Väsby kommun.

Tillsammans med sina bostadsbolag har Upplands Väsby under fyra år arbetat fram ett snabbt sätt att uppmärksamma om någon boende ligger efter med hyran. På så sätt kan kommunen hjälpa till innan ärendet hamnar hos kronofogden och en vräkning blir aktuell.

Men så ser det inte ut överallt. Enligt Länsstyrelsen i Stockholms län ökar den grupp hemlösa som inte har råd att bo kvar i sina hem och anledningen är färre hyresrätter och ökade bostadspriser.

– De här personerna har ingen möjlighet att efterfråga de bostäder som ändå finns till försäljning på bostadsmarknaden, så det stramas åt. Bostadsmarknaden blir allt tuffare särskilt för dem med ekonomiska bekymmer i länet, säger Henrik Weston som är utvecklingsledare på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har i uppdrag av den förra regeringen att motverka hemlöshet och vill därför sprida goda exempel, som Upplands Väsby.

– Vi blir ofta uppringda av andra kommuner och får åka dit och berätta flera gånger eller så skickar de hit deras boendesamordnare som får vara här några dagar och titta hur vi jobbar. Vi sprider gärna våra metoder vidare, berättar Mari Dannelöw som är boendekonsulent i Upplands Väsby kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".