Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
25-årige Ehab Al Jaby i Stockholm har flytt från Syrien. Foto: Peter Johansson /Sveriges Radio.
25-årige Ehab Al Jaby flydde till Stockholm från Syrien. Foto: Peter Johansson /Sveriges Radio.

Bostadsbristen ställer till problem på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen: Det drabbar samhällsekonomin
1:34 min

Jobbmöjligheter lockar många nyanlända till storstäderna, men bristen på bostäder gör att företag ofta går miste om deras kompetens.

– Om det är så att vi inte har tillräckligt med bostäder är det svårt för den enskilde att faktiskt fokusera på det man behöver göra tillsammans med Arbetsförmedlingen - att fokusera både på studier och på eventuell praktik, att fokusera på det man behöver göra för att hitta ett arbete lite snabbare.

– Därigenom blir bostadssituationen primärt bekymmer för den enskilde som kan påverka väldigt mycket mer, säger Bengt Greiff som är enhetschef på avdelningen integration och etablering på Arbetsförmedlingen.

Bengt Greiff understryker att det i grunden gynnar Sverige att det flyttar hit människor och att det behövs fler människor för att upprätthålla välfärden i landet.

Men att det är brist på bostäder i storstäderna gör att många inte kan använda sig av de insatser som finns för att etablera sig på arbetsmarknaden i den takt de hade kunnat om det funnits fler bostäder, säger han.

25 åriga Ehab Al Jaby i Stockholm, som flytt från kriget i Syrien, säger att han valde att bo i storstaden för att det är lättare att smälta in här än på en mindre ort.

– För en invandrare som vill börja om är det svårare att smälta in i en småstad, det är därför vi slog oss ner i en stad, säger Ehab Al Jaby.

Bengt Greiff på Arbetsförmedlingen vill att det både ska byggas fler bostäder och att pendlingsmöjligheterna blir bättre i olika områden - annars finns risken att problemen växer.

– På längre sikt är det så att risken finns att det fördröjer etableringen till ett arbete, men också i samhället för ett antal människor. Att det tar längre tid vilket i sig drabbar den enskilde, men också i slutändan drabbar samhällsekonomin på det perspektivet. Men också naturligtvis arbetsgivare som kan riskera att gå miste om kompetens, säger Bengt Greiff.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".