En tiggande man knäböjer framför ett skyltfönster i centrala Stockholm. Människor går förbi. Foto: Jenny Hallberg/Sveriges Radio.
Antalet hemlösa tiggare från EU har fördubblats i Stockholm på två år. Foto: Jenny Hallberg/Sveriges Radio.

Fler tiggare sover på gatan

Antalet hemlösa tiggare har ökat explosionsartat
1:20 min

Antalet tiggare från EU-länder som sover ute har ökat explosionsartat och allt fler fortsätter att komma i vinter, trots kylan och det hårda liv som väntar i Sverige.

Lyssna på ett längre reportage från Radio Sweden här

– Folk sover på trottoarerna helt öppet. Vissa gator runt centralstationen och under broarna ser ut som ett krigsscenario nästan, och det är vi ganska ovana med i Stockholm, det är nytt, säger Jorge Castellon som arbetar i Stockholms stads EU-uppsökarteam.

Stockholms gator ser ut som en krigszon, säger Jorge Castellon från Stockholms uppsökarteam. Teamet uppskattar att minst 1 500 fattiga EU-medborgare, de flesta romer från Rumänien, sover ute i vinter bara i Stockholms län. Det är minst en fördubbling sedan 2012 när Jorge Castellon började jobba med uppsökarteamet.

En av dem är 52-åriga Elena. Hon har varit i Sverige i tre månader och hon berättar att hon sover i en park med tio andra. På dagarna sitter hon och fryser utanför en mataffär i Vasastan och hoppas få ihop pengar till sina sex barnbarn och skulden på 3 000 euro för huset som brunnit ner hemma i Rumänien.

Men dagskassan är bara omkring 40 kronor i mynt. Mer tjänar hon inte per dag. De flesta ger inte pengar, utan mat. Elena bjuder oss på bananer från en av de tre klasar hon fått i dag av folk som går förbi.

– Jag får mycket bananer, säger hon.

Uppsökarteamet känner till omkring 55 boplatser i Stockholm. Det kan vara allt från husvagnsläger eller ihopspikade plankor och vindskydd i skogsområden till en sovsäck under en bro, en park eller direkt på gatan. Och det är de som är mest utsatta, för kylan, men också för trakasserier och våld, säger Jorge Castellon.

– Vi är väldigt bekymrade över dem som sover på trottoarerna inne i stan. Det är många krogar och många berusade människor. De får utstå mycket förolämpningar och ibland misshandel. Folk hoppar på dem och spottar på dem och annat som folk kan komma på att göra, säger han.

Och Elena hoppas nu kunna åka hem till jul, trots att hon hittills bara lyckats samla ihop 800 svenska kronor. För det är så kallt på nätterna, säger hon. Genom tolken berättar hon att hon visste att det var jättekallt.

– Jag visste det. Men jag hade inget val, säger Elena från Rumänien, som egentligen heter något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".