Stockholms handelskammare: Bostadsbristen hot mot arbetsmarknaden

"Kommer bli värre om tio år"
11 min

Företagens rekrytering försvåras då det byggs för få bostäder i Stockholm. Det menar Stockholms handelskammare som presenterat en ny rapport.

Det byggs fortfarande för lite i Stockholm. Det konstaterar Stockholms handelskammare igen i en ny rapport som presenterades i början av december.

Den här veckan har vi på P4 Radio Stockholm rapporterat om trångboddheten, och att bristen på bostäder riskerar att ställa svagare grupper mot varandra på en överhettad bostadsmarknad. Men bristen på bostäder leder också till problem för företagen.

– Det är ett jätteallvarligt problem. Det här gäller oavsett om det är högutbildad arbetskraft eller personer med lägre utbildning, säger Maria Rankka, VD för Stockholms handelskammare.

Maria Rankka säger också att det förmodligen kommer att bli värre om drygt tio år, eftersom det föds så pass många människor i Stockholm i dag.

– Då kommer det vara mycket värre. Då är frågan om Stockholm kommer att vara tillräckligt attraktiv att etablera sig i eller att vara kvar i. 

Men hon är fortfarande optimistisk inför framtiden.

– Jag är övertygad om att vi har politiker som förstår att de måste ta ansvar för att till exempel omreglera hyresmarknaden. De måste orka göra någonting åt det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".