Kristina Assargård som är glutenintolerant hoppas att fler allergiker kommer känna sig trygga när de går ut och äter.
Kristina Assargård som är glutenintolerant hoppas att fler allergiker kommer känna sig trygga när de går ut och äter. Foto: Julia Brynolfsson/SR

Nya krav underlättar för allergiker

Informationskrav på restauranger om allergener i maten.
1:40 min

Det ska bli lättare för allergiker att få reda på vad de kan äta och inte äta på restauranger. Från och med idag, lördag, är restauranger skyldiga att informera om vad maten innehåller.

– Jag är jätteglad och lättad. Det är ju också ett erkännande att man ser att det här är ett problem, vi blir allvarligt sjuka om vi får i oss de här allergenerna. Jag hoppas att fler människor ska känna den här tilliten och gå ut och äta helt enkelt, säger Kristina Assargård, som är glutenintolerant.

Kristina Assargård berättar att hon för det mesta känner sig trygg när hon är på restaurang. Men en gång blev hon riktigt dålig och det berodde på att personalen missat att det var havre i efterrätten.

– Då hade man bytt skift i servispersonalen eller ute i köket, så de blev väldigt förtvivlade att de hade gjort det här misstaget, berättar Kristina Assargård.

Men det ska förhoppningsvis inte hända igen. För från och med lördagen den 13 december ställer Livsmedelsverket nya krav på restauranger. Personalen måste antingen skriftligt eller muntligt kunna berätta om maten innehåller allergener.

Allergener är ämnen som kan framkallar allergi eller intolerans. Livsmedelsverkets krav rör 14 allergener, som till exempel gluten, ägg, senap och jordnötter.

Stefan Lundin som är chefsjurist på arbetsgivarorganisationen Visita tror på de nya kraven, men att det kan ta tid innan det fungerar.

– Den farhåga man kan känna att det för tidigt ska ställas för höga krav, istället för att man låter restaurangerna få anpassa sig. I huvudsak tror jag att det är positivt, det är bra att gäster som har någon form av allergi kan få en kanske lite högre trygghet. Men som sagt vi måste också låta företagen få anpassa sig och ställa om till det här regelverket, säger Stefan Lundin som är chefsjurist på Visita.

Vilka allergener gäller det?

  • Spannmål som innehåller gluten
  • Kräftdjur
  • Ägg
  • Fisk
  • Jordnötter
  • Sojabönor
  • Mjölk
  • Nötter
  • Selleri
  • Senap
  • Sesamfrön
  • Svaveldioxid och sulfit
  • Lupin
  • Blötdjur

Källa: Livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".