Exklusiva nyproduktioner vid Norra Djurgårdstaden. Foto: Claudio Bresciani /TT.
Exklusiva nyproduktioner vid Norra Djurgårdstaden. Foto: Claudio Bresciani /TT.

Nya bostäder byggs för de rika

Bostadsforskare: Håller tummarna för flyttkedjor
1:32 min

Trots att fler bostäder byggs i Stockholmsområdet blir det inte lättare för unga och fattiga att få en bostad. Bostäderna byggs på attraktiva lägen och gör att prislappen ofta blir stor.

Allt fler bostäder är på gång i storstadsregionerna. Enligt Boverkets senaste prognos kan bostadsläget i Stockholmsområdet vara på väg att ljusna.

– I Storstockholm har vi haft en ökning av byggandet med 30 procent. Byggandet kommer fortsätta öka i alla tre storstadsregioner, säger Hans-Åke Palmgren expert på Boverket.

Prognosen pekar på ökat byggande. Men det finns en stor osäkerhet på bostadsmarknaden. Det har införts bolånetak och snart kommer ett amorteringskrav. Nu väntar dessutom ett nyval som gör att ingen riktigt vet vad som kommer att hända.

Trots att byggtakten har ökat i Stockholm de senaste åren går det inte att säga att det blir lättare för utsatta grupper att få tag i en bostad.

– Väldigt mycket av byggandet är i väldigt attraktiva områden. Det gör att det blir ju dyrt, säger Hans Lind, bostadsforskare på KTH i Stockholm.

– Nu bygger vi för de välbärgade och håller tummarna för att det bli flyttkedjor som gynnar människor i fattigare områden.

Det här är ett problem som Hans-Åke Palmgren på Boverket håller med om.

– Det finns inget byggande som är direkt riktat mot hushåll med låg betalningsförmåga.

Följ #unggranskning i sociala medier.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".