Johan von Schreeb. Foto: Janerik Henriksson
Johan von Schreeb. Foto: Janerik Henriksson

Årets svensk är en läkare utan gränser

Johan von Schreeb, läkare och initativtagaren till svenska Läkare utan gränser, får titeln Årets svensk. Han är kirurg och docent vid Centrum för katastrofmedicin vid Karolinska Institutet.

Nyhetsmagasinet Fokus delar årligen ut titeln och motiverar årets utmärkelse: "Med konkreta insatser för människor som drabbas av naturkatastrofer, epidemier och krig skänker Johan von Schreeb hopp där drömmarna om en bättre värld krockar brutalt med verkligheten."

Själv framhåller Johan von Schreeb att utmärkelsen är till en grupp, inte bara till honom.

- Det är gruppen och teamet. Vare sig det är i en operationsal, ute på fält eller om det är när vi har byggt organisationen i Sverige, säger han.

Han beskriver känslan kring utmärkelsen som tudelad. Glädje över att arbetet uppmärksammas. Sorg över att arbetet behövs.

Han har arbetat i flera katastrofområden, nu senast med hjälpinsatserna kring ebolautbrottet i bland annat Sierra Leone i Västafrika.

Bland pristagarna hålls mod fram som en framträdande egenskap. Själv säger Johan von Schreeb att han som liten var feg.

- Modet blir motsatsen mot att vara feg, att våga ta sig ut på de här platserna, säger han.

Han väljer orden förändring och värdighet framför välgörenhet.

- Så att man inte tar över och man blir räddaren och de offren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".