Arne Winerdal är VD på MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund
Arne Winerdal är VD på MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund. Foto: Helena Björk / P4 Radio Stockholm

Alkobommarna används inte alltid

MHF: Känns som en nederlag
1:31 min

Alkobommarna vid färjeterminalen i Frihamnen i Stockholm för att stoppa rattonyktra förare står ibland öppna eftersom polisen inte har tid att komma dit och lagföra rattfyllerister.

Sedan starten för två och en halv månad sedan har det hänt vid ungefär tio tillfällen att bommarna öppnats upp så att bilisterna fått köra ut utan att kontrolleras.

– Det känns som ett nederlag när man har möjligheten att kontrollera på det här sättet, säger Arne Winerdal, VD på MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund och initiativtagare till projektet.

Ett exempel på när det här hänt är för några veckor sedan då flera banker i Stockholm rånades samtidigt. Det gjorde att polisen inte hade tid att komma och lagföra rattonyktra vid färjorna.

Tre poliser är på fredagen plats på plats för att kontrollera rattonykterheten. En person ertappades och fick lämna sin bil. Men det har alltså varit tillfällen då inga poliser varit på plats och kunnat kontrollera. Då har bommarna fällts upp.

– Det är absolut inte bra. Vi står här för att vi ska undvika att det ska komma ut rattfyllerister att köra här i stan, men samtidigt är det en fråga om resurser. Har vi fått ganska många träffar här så tar det lång tid att lagföra. Då måste man kanske göra på det sättet, om vi inte kan tillkalla fler resurser, säger Carin Bauer, polisinspektör vid Trafikpolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".