Miljöaktivister demonstrerar mot trafikprojektet Förbifart Stockholm. Foto: Janerik Henriksson /TT.
1 av 2
Bygget har starka motståndare. Foto: Janerik Henriksson /TT.
Trafik och bilköer. Foto: Ingvar Karmhed /TT.
2 av 2
Foto: Ingvar Karmhed /TT.

Resultatlöst möte om Förbifarten

Allting tyder på att bygget av Förbifart Stockholm återupptas före 1 maj. Mötet mellan regeringen och Stockholms kommun och Stockholms landsting resulterade som väntat inte i några förändringar av projektet.

– Vi sade nej till att omförhandla finansieringen och det fanns inte - som det har påståtts ibland - några nya pengar från regeringen. Så infrastrukturministern konstaterade att det inte fanns något utrymme för förhandling och sade att regeringen får fatta ett nytt beslut i frågan, säger finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) till Dagens Nyheter.

Samma besked gav finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

– Det fanns inget att förhandla om. Nu förväntar jag mig att regeringen tar beslut om att återuppta bygget så snart som möjligt, säger hon.

På torsdag fattar riksdagen ett beslut om ett tillkännagivande till regeringen med uppmaningen att återuppta bygget. Det sköts upp till 1 maj av den nya regeringen med syftet att förhandla om finansieringen och fördelning till kollektivtrafiken.

I eftermiddag håller regeringen en presskonferens på Harpsund där besked om Förbifarten väntas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".