Par i parterapi. Foto Patrik Lundin / TT.
1 av 2
Julstressen påtaglig. Foto Patrik Lundin / TT.
Hans Fagerstedt säger att många bokar tid hos familjerådgivningen i januari. Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio
2 av 2
Hans Fagerstedt får många bokningar i januari. Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio.

Topp för familjerådgivning efter jul

Familjerådgivare: Påfrestar på parrelationen
1:32 min

Skrik, bråk och gråt. Juletider är inte bara pepparkakor, dans runt granen och mys. Enligt socialtjänsten inträffar en kraftig topp i antalet par som söker familjerådgivning i januari.

Hans Fagerstedt är enhetschef på familjerådgivningen i Stockholm.

– Dels så kan det rätt vanligt att det blir mycket kring vem man ska fira med, sen kan det vara att man under ledigheten att det påfrestar på parrelationen eftersom man är mer ihop helt enkelt, säger han.

Förutom själva arrangemangen kring var, när och hur man ska fira jul kan klappjagandet också innebära en påfrestning på ekonomin och göra att man när julaftons morgon kommer är helt utschasad.

Hans Fagerstedt säger att man inte ska försöka hålla masken för julefridens skull.

– Det man skulle kunna tänka är att man lägger ned de motsättningar man har för att behålla julefriden, men det brukar inte bli så lyckat ofta. Men som i alla konfliktlösningar så brukar det vara verksamt att man pratar om sin egen situation hur man har det och vad man saknar, istället för att man anklagar den andra, säger han.

Det blir allt vanligare att söka hjälp med sin relation, samtidigt som köerna har krympt eftersom flera mottagningar öppnat. Dessutom har det blivit mindre skambelagt att be om hjälp med sin parrelation.

– Man kan också märka att förr så var det fler kvinnor som ringde och ville beställa tid för familjerådgivning. Det fanns en tendens att männen kände sig mer tvungna och kanske medsläpade.. Idag så ser man att det är väldigt lika på män och kvinnor vem som beställer tiden, säger Hans Fagerstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".