Karta över Bornsjön och Bornsjöverket. Foto: Stockholm vatten
Vid punkt A kommer pumpstationen att ligga och punkt B på kartan visar var reningsverket hamnar. Karta: Stockholm vatten

Nytt reningsverk ska säkra Stockholms dricksvatten

Emma Nilsson, projektchef: Man måste börja i tid
1:26 min

För första gången på många år bygger Stockholm vatten ett nytt reningsverk, Bornsjöverket i Salem. Bornsjön är resevvattentäckt och reningsverket byggs i förebyggande syfte för att kunna ta bort fosfor i sjön.

Emma Nilsson från Stockholm vatten är projektchef för Bornsjöverket. Hon säger att man har ovanligt långt perspektiv på bygget.

– Innan vi ser att sjön kommer vara uppe på rätt nivå igen pratar vi alltså om 30 till 50 år. Det är ingen ko på isen, det är inget problem. Men man måste ju börja i tid, vi kan inte vänta till det är för sent, säger Emma Nilsson.

Bornsjön är Stockholms största vattenreserv, så om det skulle bli till exempel ett oljeutsläpp i Mälaren ska vi kunna ta drickvatten härifrån.

Men sjön har höga halter av fosfor, alltså det som gör en sjö övergödd. Därför byggs Bornsjöverket. Just nu pågår arbetet vid det som ska bli pumpstationen.

– Där ute pågår febrila arbeten och man lägger sjöledning i sjön hela vägen, säger hon.

Sjöledningen läggs till de djup där man kommer pumpa upp det vatten som innehåller mycket fosfor. Verket ska nämligen inte rena dricksvatten eller avloppsvatten, som klassiska reningsverk, utan rena det vatten som i framtiden ska kunna bli dricksvatten.

På hösten samlas ämnena som övergöder sjön vid botten. Då ska man ta upp det vattnet, rena det, och sen pumpa tillbaka det. Arbetet startade i höstas och Emma Nilsson tror att det ska vara klart till nästa vår. Hon säger också att bygget inte ska störa i naturen.

– Det kanske blir någon enstaka stig som blir kapad. Precis där själva verket ligger kommer det vara en större betongbyggnad med staket runt men fullt görligt att promenera runt. På det andra stället är det bara en liten pumpstation och det ser ut som en mycket liten sommarstuga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".