Julhandel i Stockholm. Foto: Dan Hansson /TT.
Många klappar lämnas av misstag på bussar och tåg. Foto: Dan Hansson /TT.

Hundratals julklappar försvinner i trafiken

Var sjunde klapp hittar tillbaka till sin ägare
3:28 min

Varje dag får SL:s hittegodsavdelning in flera hundra julklappar som resenärer glömt kvar på tåg och bussar.

Julstress är ett välkänt begrepp. Det gäller inte minst resenärerna i Stockholms kollektivtrafik. Folk glömmer saker lite här och var på bussar, pendeltåg och i tunnelbanan.

Mycket av det som tappas bort just nu är inslaget med julklappspapper.

– Det kommer väldigt många julklappar. Det kommer in mellan 100 och 200 julklappar varje dag, säger Nasser Sheikh som arbetar på MTR:s hittegodsavdelning.

På SL:s hittegods beskrivs hur föremålen ser ut i ett register. Sen hoppas SL få ett telefonsamtal där kunden kan beskriva det hen tappat bort.

Det må vara flera dagar kvar till jul, men på hittegodsavdelningen öppnas till slut paketen om ingen hör av sig. Då letar de efter namn, adress eller andra ledtrådar inne i paketen.

– Vi letar alltid fram rätt ägare. Det är så kul att hitta någon annans grejer och sedan kunna lämna tillbaka. Vi på MTR strävar alltid efter att hitta rätt ägare, säger Nasser Sheik.

Runt 1 000 saker lämnas in på hittegodsavdelningen varje dag. Av dem hittar 70 procent tillbaka till sin ägare.

Men det handlar inte bara julklappar.

P4 Stockholm reporter ser plastpåsar, vantar, mössor, telefoner i mängder, käppar och nycklar. Och lite mer överraskande; två rullstolar.

– Vi brukar få in en eller två rullstolar varje månad. Vi brukar skoja och säga att folk som åker med SL blir friska och börjar gå, säger Nasser Sheik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".