Foto: AP Photo/Ted S. Warren/TT.
Arkivfoto: AP Photo/Ted S. Warren/TT.

Nacka kommun gör omtag på dagisbeslut

Mamman Angelika: Det är en lättnad för oss.
0:53 min

Efter massiv kritik från föräldrar i Nacka, som har sina barn på förskolor som drivs som föräldrakooperativ backar nu kommunen.

Idag skulle kommunen ha tagit beslutet att säga upp all personal som idag är anställd av kommunen, istället skulle förskolorna få anställa egen personal. Nu skjuts det beslutet upp. Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande i Nacka säger till Nacka Värmdöposten att processen och dialogen med föräldrarna inte varit bra och då måste man göra om och göra rätt.

Angelica Söderberg har barn på ett av föräldrakooperativen och är nöjd med dagens besked.

– Det är en lättnad för oss. Nu kan vi börja i rätt ände så att vi kan göra ett bra jobb.

Nu säger inte kommunen att man inte tänker göra någon förändring, vad tror du kommer att hända?

– Jag tror inte kommunen vill ha vår presonal anställd som idag.

Skulle ni önska att det fortsatte som idag?

– Ja , det hade varit den bästa och mest stabila lösningen.

Det var för cirka två veckor sedan som kommunen kom med beskedet att de ville avsäga sig arbetsgivaransvaret för personalen på sju kooperativa förskolor, med nära 150 barn.

enligt Mats Gerdau är ansvarsfrågan mellan kooperativen och kommunen är otydlig i Nacka, och man vill nu se över hur man ska tydliggöra vem som är ansvarig för verksamheten – kommunen eller förskolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".