Linje 17 demonstrerar för ett år sedan.
Bild från den 22 december 2013. Demonstranter marscherar upp för söndagens demonstration mot nazism och rasism i Stockholmsförorten Kärrtorp. 'Linje 17' kallar sig nätverket som arrangerar. Foto Anders Wiklund / TT

Svårt glömma nazistattack i Kärrtorp

Mamman fick gömma sig för nazistattack
1:39 min

Ikväll hålls en manifestation mot rasism i Kärrtorp. Det med anledning av att det idag är ett år sen nazister från svenska motståndsrörelsen attackerade en antirasistisk demonstration i där.

Anna Bratt blev ögonvittne till attacken förra året när hon handlade med sin familj.
– Vi fick kasta oss in i bakom en frys med barnen. Det var helt overkligt.

Över 30 personer, nästan alla från nazistgruppen, har åtalats efter attacken i Kärrtorp. Alla har inte fått sin dom, men sju personer dömdes tidigt för våldsamt upplopp. Bland dem fanns tre ledande personer inom nazistiska Svenska motståndsrörelsen. En vänsterextremist på torget dömdes till flera års års fängelse för att ha knivhuggit en av angriparna

Enligt Alex Bengtsson, vice vd på antirasitiska stiftelsen Expo var attacken i Kärrtorp och den efterföljande manifestionen, där över 15000 personer deltog, viktig för arbetet mot rasism.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".