Författaren Katarina Wennstam aktuell med boken Stenhjärtat. Hon intervjuas av Peder Gustafsson och Josefine Sundström i P4 Radio Stockholm. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

Wennstam om kvinnoregistret: Oerhört upprörande

"Polisen bör anmäla sig själv"
3:45 min

Författaren och journalisten Katarina Wennstam reagerar kraftigt på Ekots avslöjande om att Stockholmspolisen fört ett hemligt register över misshandlade kvinnor.

– Det är så oerhört flagrant. Det är oerhört upprörande och det är inte tillåtet att göra på det här sättet, säger författaren och journalisten Katarina Wennstam.

Stockholmspolisen har i tio års tid registrerat tusentals kvinnor som anmält att de blivit misshandlade och hotade.  Det hemliga registret är fyllt av känsliga uppgifter och kränkande omdömen om kvinnorna.

– Det är så fruktansvärt fördomsfullt och bygger på den här gamla, unkna föreställningen att lösningen på våld mot kvinnor ligger hos kvinnorna själva, inte på männen som slår.

Katarina Wennstam säger att poliserna säkert haft goda avsikter med att föra in uppgifterna i registret. De har säkert velat hjälpa kvinnorna. Men de gamla föreställningarna är tydliga, säger hon.

– Jag kan tycka att det är förvånande att det här lever kvar i så stor utsträckning, dessutom efter det här enorma avslöjandet förra året om romregistret.

Vad tycker du är mest upprörande?

– De hemsnickrade diagnoserna och att polisen för in personliga uppfattningar om att kvinnorna är krångliga eller är mytomaner.

Katarina Wennstam reagerar också på att polisen gjort anteckningar om kvinnornas psykiska tillstånd, deras religiösa tillhörighet och deras barns psykiska diagnoser.

– Fokus här är på helt fel ställe. Det handlar om en enda sak. Det handlar om män som slår.

Katarina Wennstam är säker på att Ekots avslöjande kommer att få stor uppmärksamhet. Hon anser att polisen bör anmäla sig själv, och att räknar med att många av de 2 000-3 000 kvinnor som finns med i registret kommer att göra anmälningar.

– Man ska komma ihåg att det är inte är någon lek. 16 kvinnor mördas i nära relationer varje år, och de kvinnorna är inte ett dugg hjälpta av ett sånt här register.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".