En kvinna tigger på gatan. Foto: Erlend Aas /TT.
Mest ensamatående som kommer till härbärgen. Foto: Erlend Aas /TT.

Härbärge öppnar för fler EU-migranter

Socialförvaltningen letar lokaler
1:46 min

Härbärget Vinternatt ska anpassas för att nå fler av de hemlösa EU-migranter som sover på Stockholms gator. Idag väljer många att inte komma dit eftersom de inte får bo med sin familj eller sina vänner.

– De personer som söker sig till Vinternatt är ensamstående och tredjelandsmedborgare, och inte så mycket den gruppen som vi ser i gatumiljön. Därför försöker vi hitta möjligheter där man kan öppna för lite mindre grupper, säger Weronica Volgast Karlberg, projektledare från socialförvaltningen i Stockholm.

Härbärget Vinternatt riktar sig till fattiga EU-medborgare och erbjuder sovplats, kvällsmat och frukost för tio kronor per natt.

Förra säsongen fanns det 64 platser. Men genom att den nya rödgrönrosa majoriteten i Stadshuset avsätter fyra miljoner ytterligare, jämfört med förra årets budget, dubbleras antalet.

Mellan tio och femton av platserna riktar sig till enbart kvinnor och vissa härbärgen ska alltså ta emot personer i grupp.

– För att kunna erbjuda platser behöver ju kunna erbjuda lokaler. Det är det vi jobbar mest just nu, säger Weronica Volgast Karlberg.

1 500 fattiga EU-medborgare uppskattas sova utomhus i Stockholm varje natt - långt fler än vad som får plats på härbärgena.

Socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) tycker att fler sovplatser i Stockholm är viktigt just nu, men på längre sikt vill hon trycka på att EU ska göra mer.

– Problemet är att vi har en väldigt stor fattigdom i Europa idag. Det är väldigt sorgligt, säger Åsa Lindhagen (MP).

– Det är viktigt att Stockholm är med och förösker trycka på i de här frågorna internationellt och ser om vi kan jobba långsiktigt för att de här människorna ska få det bättre i sina egna länder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".