Efterlyser oberoende granskning av registret över misshandlade kvinnor

"Vill att det görs en extern granskning"
1:32 min
Katarina Berggren (S) kräver en oberoende granskning efter Ekots avslöjande om registret över misshandlade kvinnor som Polisen i Stockholm haft.

Och hon reagerade starkt på Ekots avslöjande:

– Polisen får gärna göra en egen internutredning, det kan säkert behövas men jag vill också att det också görs en extern granskning utifrån som kan titta på det här med friska ögon, säger hon.

Reaktionerna efter Ekots avslöjande om södertörnspolisens register över misshandlade kvinnor med känsliga uppgifter och kränkande omdömen idag har varit kraftiga. Stockholmspolisen polisanmäler sig själv och tillsynsmyndigheten datainspektionen har inlett en granskning.

Tidigare länspolismästaren i Stockholm Carin Götblad som också är regeringens samordnare mot våld i nära relationer säger såhär om ekots uppgifter:

– Visserligen kan syftet vara gott men man får vara jätteförsiktig, och åter igen, det är den brottslige gärningsmannen vi ska ha fokus på, säger hon.

Katarina Berggren (S) som är vice ordförande i polisnämnden säger att man med det här registret riskerar att ytterligare kränka och skuldbelägga de kvinnor som misshandlats och dessutom skada förtroendet för polisen som myndighet.

Vid årsskiftet går hennes förordnande ut och polisnämnderna byts ut mot ett regionalt insynsråd, men Katarina Berggren säger att hon i sin roll som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommer fortsätta arbeta för de här frågorna:

– Samverkan med polisen kommer snarare stärkas framöver mellan kommuner och polismyndigheten och då finns det alla möjligheter att ta upp också den här diskussionen om register i den typen av samtal, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".