2014 Isabelle Guldén och Linnea Torstenson med EM-tabell. Foto: TT, collage SR
Foto: TT, collage Sveriges Radio.

Handbolls-EM: Så nära är Sverige semi

Sveriges handbollsdamer är klara för semifinalspel vid EM i Kroatien och Ungern - nästan. Allt som behövs är seger mot Montenegro.

Lyssna på matchen klockan 15.45.

Bara en genomklappning av såväl Sverige mot Montenegro, som Frankrike mot Nederländerna, kan stoppa den svenska semifinaldrömmen från att bli sann.

Så här är läget i den svenska gruppen:

  • Sverige vinner mot Montenegro - Sverige blir gruppetta. Nederländerna tar den andra semifinalplatsen om laget vinner mot Frankrike i gruppens avslutande match. Montenegro blir grupptvåa om Nederländerna-Frankrike slutar med ett kryss. Då hamnar Montenegro och Nederländerna på samma poäng, men Montenegro vann det inbördes mötet. Frankrike blir grupptvåa om man vinner mot Nederländerna. Då får fransyskorna samma poäng som Montenegro, sex, men går vidare på seger i inbördes möte.
  • Sverige spelar oavgjort mot Montenegro - Sverige vinner gruppen. Montenegro blir grupptvåa.
  • Sverige förlorar mot Montenegro - Montenegro vinner gruppen. Sverige blir grupptvåa om inte Nederländerna besegrar Frankrike och tar in sammanlagt elva mål i målskillnad. Sverige har 129-110 och +19, Nederländerna har 116-107 och +9. Vid lika poäng - och så blir det vid svensk förlust och nederländsk seger - räknas först inbördes möte (30-30) sedan målskillnad. Är den lika så avgör vilket lag som gjort flest mål.

Sverige har alltså råd att förlora med till exempel fem mål om inte Nederländerna vinner med mer än fem.

I den andra gruppen är det redan klart att Norge vinner. Den andra semifinalplatsen slåss Danmark och Spanien om. Lagen möts ikväll och Danmark blir tvåa om laget vinner eller spelar oavgjort.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".