Lastbilar har stått still i dagliga demonstrationer. Foto Ulf Bungerfeldt, P4 Radio Stockholm
1 av 2
Lastbilar har stått still i dagliga demonstrationer. Foto Ulf Bungerfeldt, P4 Radio Stockholm
Pelle Tumlare, chaufför och talesperson för Här stannar Sverige. Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Radio Stockholm
2 av 2
Pelle Tumlare, chaufför och talesperson för Här stannar Sverige. Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Radio Stockholm

Lastbilar i karavan genom Stockholm

Chaufförer: Vi måste få bort fusket i branschen
1:28 min

Landets yrkeschaufförer utvidgar nu protesterna mot vad de kallar utbredda missförhållanden i branschen. Under lördagen kommer lastbilar köra i karavan genom Stockholm.

Vad tycker du om yrkesförarnas protestaktion?

– Vi hoppas det här kommer märkas ordentligt, säger Pelle Tumlare, lastbilschaufför och informationsansvarig i Stockholm för aktionen Här stannar Sverige, säger Pelle Tumlare från aktionen Här stannar Sverige.

Missnöjet tog ordentlig fart efter en friande dom mot en utländsk chaufför som kört med falskt pass och ogiltigt körkort.

– Det här gör vi ju för att uppmärksamma det som vi svenska åkare och chaufförer ser rätt allvarligt på, alltså hela den här sociala dumpningen och prisdumpningen som är i branschen. Svenska åkerier och transportsäljare slås ut av folk som inte verkar behöva bry sig om samma spelregler som vi har att följa. Det gör det väldigt svårt att konkurrera, och det märks, säger Pelle Tumlare.

Svenska lastbilar och transportföretag kan inte stå emot företag och förare från utlandet som konkurrerar med ojusta medel, säger han. Det verkar dessutom vara svårt att effektivt komma åt problemet.

– Det oklara och slumpartade rättsläget är illa nog, än värre är att jakten på körningar till lägsta tänkbara pris driver fram avarter som riskerar att slå ut seriösa åkare, säger Pelle Tumlare.

I helgen utvidgas aktionen med en stor landsomfattande manifestation. Många taxiåkerier, som upplever liknade problem, har anslutit sig.

Här i Stockholmsområdet sker samlingen på lördag förmiddag i Jordbro.

– Sen kör vi genom hela stan och tillbaka igen. Hur lång tid det kan ta vet jag inte, men det kommer säkert att ta ett för det är många bilar, säger Pelle Tumlare.

Om er protest inte skulle få önskad effekt, vad blir då ert nästa steg?

– Ja det får vi fundera på. Vi är ju inga fransmän och tänker inte köra upp med dyngspridare framför riksdagshuset. Men nånting får vi hitta på för att komma tillrätta med det här problemet, det måste vi, säger Pelle Tumlare från aktionen Här stannar Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".