Karin Rågsjö, Vänsterpartiet. Foto: Johanna Sjöqvist/SR
Karin Rågsjö, vänsterpartistisk riskdagsledamot från Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist/SR

Vänsterpartist hälsade talmannen med "Shalom"

Karin Rågsjö (V): Det var en stundens ingivelse.
2:17 min

Efter Rossana Dinamarcas (V) vägran att tilltala Björn Söder (SD) som talman kommer nu fler markeringar mot Sverigedemokraterna. Idag hälsade Karin Rågsjö, vänsterpartist från Stockholm, på talmannen på hebreiska "Shalom herr talman".

Sverigedemokraten Björn Söders uttalanden i Dagens Nyheter om att samer, judar och kurder som inte kan vara svenskar har lett till olika typer av protester.

I en av dagens riksdagsdebatter, där Söder satt som talman, valde bland andra vänsterpartisten Karin Rågsjö från Stockholm att börja sitt anförande på ett ovanligt sätt.

Tidigare i veckan protesterade Vänsterpartiets Rossana Dinamarca mot Söder, genom att inte som brukligt tilltala honom med titeln "herr talman". Du är inte min talman, sa Dinamarca istället.

Björn Söder nämnde även judar i sina uttalanden om vem som är svensk och inte, och efter Jan Lindholms (MP)  tilltal på samiska så fortsatte Vänsterpartiets Karin Rågsjö genom att hälsa Söder på hebreiska.

– Shalom, herr talman.

Karin Rågsjö (V) säger till P4 Stockholm att det inte var något hon planerat utan en stundens ingivelse.

– Vi har en talman som är ett av landets högsta ämbeten och den talmannen tror inte på alla männskors lika värden. det här är mycket allvarligt och idag bestämde jag mig på plats att jag ändå måste säga något för att markera.

Vad har du fått för reaktioner?

– Jag har fått väldigt mycket positiva reaktioner, men sedan får man alltid som politiker ett antal hot. Men det får säkerhetstjänsten titta på.

Vi har sökt talman Björn Söder för en kommentar men ännu inte fått någon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".