Drogen kat - färsk och torkad. Foto: Tullverket.
Drogen kat - färsk och torkad. Foto: Tullverket.

Arlanda ny smuggelväg för torkad kat

"En markant ökning här på Arlanda"
1:48 min

Tullen på Arlanda ser ett nytt mönster när det gäller smugglingen av drogen kat. Drogen, som brukar smugglas färsk, har för första gången dykt upp i torkad form på Arlanda.

– Vi ser en markant ökning här på Arlanda, framförallt då frekvensen. Många små mindre försändelser av torkad kat, säger Lars Hansson som är Tullverkets nationella specialist på narkotika och doping.

Fram till den sista oktober i år har tullen på Arlanda gjort 71 beslag på totalt 400 kilo torkad kat, det visar Tullverkets siffror som P4 Radio Stockholm tagit del av.

Det finns ingen tidigare statistik, eftersom det här är de första beslag av torkad kat som gjorts i Stockholmsområdet.

Vi har tidigare berättat att landets enda beroendemottagning mot katmissbruk finns i Kista, men att det är få som söker sig dit.

Det finns ingen statistik på hur många som tuggar kat i Stockholmsområdet. Men enligt mottagningen är drogen vardag för många, speciellt somalier i Rinkeby. 

Det är i den gröna växtens blad som substansen katinon finns, och likt den färska tuggas också den torkade.

– Den torkade katen lägger man i kokande vatten, sedan slår man av det här kokande vattnet och så öser man på kallt vatten och så kokar man upp det igen. Det är en rätt så omständlig process. När man har gjort det här ett antal gånger så sväller den torkade katen, berättar Lars Hansson på Tullverket.

Att Tullverket börjar se ett nytt mönster när det gäller kat, beror på att drogen nu klassas som narkotika i hela Europa. Sist ut var Nederländerna år 2012 och Storbritannien i somras.

När smuggelvägarna från Afrika till Sverige begränsats, har det blivit svårare att smuggla färsk kat, eftersom den har en kort hållbarhetstid. Därför har inflödet till Arlanda av torkad kat ökat.

– När man stängde till alla klutarna så satte man väl sig ner och funderade på att man måste hitta nya transportsätt. Det är helt enkelt så att man har gått över till torkad kat som kräver en helt annan mindre volym än den färska katen, säger Lars Hansson på Tullverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".