Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Foto: Anders Wiklund/TT.
Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Foto: Anders Wiklund/TT.

Stort tryck på barnsjukhus

Sjuka barn kan behöva flyttas till andra landsting
1:10 min

Trycket på barnakuten vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna är stor nu när förkylningssäsongen är igång. Samtidigt är det fortfarande brist på vårdplatser och det kan hända att en del barn måste åka till andra sjukhus eller landsting för vård.

– Den här situationen har vi levt under en längre tid. En grupp som särskilt fått medial bevakning är dom cancerbarn som inte alltid kunnat beredas plats hos oss. Men nu ser vi att även andra patientgrupper kan behövas flytta till andra sjukhus eller län, säger Pia Malmquist, överläkare på barnakuten vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Många barn söker för hosta, feber och andningssvårigheter och natten till igår var det kaosartat på barnakuten vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Totalt sökte omkring 1 900 barn till länets akutmottagningar förra veckan med förkylningssymtom, enligt Stockholms läns landsting.

– Vi vill gärna uppmana alla som har barn som har vanliga infektionssymtom utan stor allmänpåverkan att söka sin primärvård i första hand, säger Pia Malmquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".